Ana SayfaGüncelDava sonuçlanmadan 50 haneli köy HES nedeniyle sular altında kaldı

Dava sonuçlanmadan 50 haneli köy HES nedeniyle sular altında kaldı

HABER MERKEZİ – 50 haneli Darıbükü Köyü, Isparta ve Antalya sınırlarında 17 kilometrekare alanı kapsayan Kasımlar Barajı ve 3 HES projesi nedeniyle su altında kaldı. Kamulaştırma kararına karşı dava açan köy sakini Ümmühan Uysal’ın oğlu Hasan Uysal, dava henüz bitmeden böyle bir durumla karşılaştıklarını söyledi.

Isparta’nın Sütçüler ilçesi ile Antalya’nın Manavgat ilçesi sınırlarında Taçyıldız Elektrik Sanayi Üretim A.Ş. firması tarafından Kasımlar Barajı, Kasımlar I, Kasımlar II ve Değirmenözü HES projeleriyle Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisleri Beton Santrali projesi devam ediyordu.

Bu kapsamda, Sütçüler’e bağlı 50 haneli Darıbükü Köyü’ndeki evlerin kamulaştırılmasına karar verildiği öğrenildi.

DHA’nın haberine göre kamulaştırma alanında bulunan ve evleri baraj suyu altında kalacak 25 köylüye, alan dışında 4’ü 70 metrekarelik, 21’i de 50’şer metrekarelik evler inşa edildi. Diğer 25 köylü için de çeşitli ücretler ödendi ve aileler şehre göç etti.

Köyden Ümmühan Uysal ise tapu devrini yapmayıp kamulaştırma kararına karşı dava açtı.

2016’nın Mayıs ayından itibaren barajda su tutma işlemi başlatıldı. Barajda doluluk nedeniyle su bırakılınca, köydeki evler sular altında kalmaya başladı.

‘Dava bitmeden evler su altında kaldı’

Dava henüz bitmeden böyle bir durumla karşılaştıklarını söyleyen Ümmühan Uysal’ın oğlu Hasan Uysal, şunları ifade etti:

Yaklaşık 50 hane vardı ve istimlak kararı alındı. Ancak 3 aile itiraz davası açtı. İki aile baskı ve korkutma nedeniyle vazgeçti. Annemin yaşadığı ev için vazgeçmedik, açtığımız dava Danıştay’da devam ediyor. Şu anda bizim ev de dahil çok sayıda ev, barajdan bırakılan suyun altında kaldı.

Annem köyde yaşıyordu. Hastane için şehre gittiğimizde barajdan su bırakıldığı haberini aldık. Köye gidip baktığımda ev 1 metre su altında ve girilemeyecek durumdaydı. Ailemizin 80 yıllık geçmişi, içindeki tüm eşyalarıyla birlikte şimdi tamamen sular altında bırakıldı.

HES şirketi aleyhine suç duyurusunda bulunduklarını dile getiren Uysal, henüz hiçbir işlem yapılmadığı ve süreç içerisinde evin tamamıyla sular altında kaldığını kaydetti.

Uysal, jandarma ve savcılığa yapılan suç duyurusuyla ilgili de henüz işlem yapılmadığını söyledi.