Ana SayfaDünyaDünyanın en sessiz 6 noktası: Sessizlikten kulaklarınız çınlayabilir

Dünyanın en sessiz 6 noktası: Sessizlikten kulaklarınız çınlayabilir

HABER MERKEZİ – Desibel (dBA) adlı bir sistem ile ölçülen sesler ile anlayabildiğimiz gürültü miktarı birçok şey için farklılıklar gösteriyor. Nefes almak 10 dBA iken bir restoran veya ofiste konuşmak ise 60 dBA. Ama dünyanın belirli noktalarında 10 dBA ve 20 dBA arasında hatta eksi dBA olarak ölçülmüş bazı noktalar da var.

Günlük hayatımızda sesler peşimizi bırakmıyor. Şehirlerdeki gürültü bazen hayatlarımızı çekilmez hale getiriyor.

Gerçek şu ki medeniyetten uzaklaşmadıkça hala yumuşak da olsa bir gürültü peşinizi bırakmayacak. Desibel (dBA) adlı bir sistem ile ölçülen sesler ile anlayabildiğimiz gürültü miktarı birçok şey için farklılıklar gösteriyor. Nefes almak 10 dBA iken, bir restoran veya ofiste konuşmak 60 dBA, motorsiklet ise 100 dBA civarında.

Yeşilist’in haberine göre dünyanın belirli noktalarında 10 dBA ve 20 dBA arasında hatta, eksi dBA olarak ölçülmüş bazı noktalar da var.

İşte dünyanın en sesiz 6 noktası:

Hoh Yağmur Ormanı

Yaklaşık 11 yıl önce akustik ekolojisini inceleyen Emmy ödülü sahibi Gordon Hempton,  922 bin hektarlık bir alanı koruma altına almak için “Bir Parça Sessizlik” projesini başlattı. Bu parça Hoh Yağmur ormanında küçük kırmızı bir taşla sembolize edilmiş.

Yağmur ormanı yakınında çok az yol bulunmakta ve Hempton 3 adet havayolu şirketini bu noktanın üzerinden uçmaması için ikna etmiş. Bölgenin bol bol yağış alması ve nemli olması ile kayalıklar üzerinden yetişen yosun ve eğrelti otlarının bir örtü vazifesi görüyor. Bu da bölgedeki sesin yayılmasını önlüyor. Bölge bu özelliklerinden dolayu UNESCO Dünya Mirası olarak listelenmiş durumda.

Microsoft’un Yankısız Odası

Dünyanın en sessiz noktası olma konusunda Guinness Rekorlar kitabına giren yer ise Microsoft’un Washington eyaletinin Redmond şehrinde bulunun Yankısız Odası.

Odada desibel ölçümleri -23 dBA olarak ölçülmüş. Microsoft odanın daha sessiz olabileceğini belirtmişler ama havadaki parçacıkların ilerleme sesinin “fiziksel limiti” bu olduğundan daha ilerleyememişler.

Oda birbirine ağ ile örülmüş bir tabandan ve odanın 6 yüzeyinde bulunan ses emici kamalardan oluşuyor. Bu yankısız oda ses bilimi için araştırma ve testlerde kullanılmakta. Odaya giren bir gazeteci odanın “baskıcı bir sessizliği” olduğunu belirtiyor.

Kronotsky Doğa Koruma Alanı

Kronotsky Doğa Koruma Alanı Rusya’nın en doğu bölgelerinden birinde, yaklaşık 3 milyon hektarlık bir bölgede, yanardağların, ormanların, tundraların, ırmakların arasında bir bölge. Bölgenin en ilginç özelliklerinden birisi ise Ölüm Vadisi. Bu vadide hidrojen sülfür ve karbon disülfür oranları o kadar yüksek ki, hiçbir canlı buradan sağ çıkamıyor. Yüzlerce kilometre boyunca hiç bir yol ve medeniyet belirtisi olmayan bölge tam bir sessizlik abidesi.

Haleakalā Krateri

Haleakalā yanardağı içinde barından Haleakalā Ulusal Parkı, 3 bin metrelik bu devin etrafında kurulu. Park çalışanları krater civarında ölçülen ses seviyesinin 10 dBA’yı geçmediğini belirtiyor. Hoh Yağmur ormanını koruma altına alan Gordon Hempton ise bu bölgeyi Dünyanın En Sessiz Noktası olarak tanımlıyor.

Negev Çölü

Kudüs ve Tel Aviv arasında bulunan Negev Çölü, o kadar sessiz ki, bölgeyi ziyaret edenler kulaklarının sessizlikten çınladığını belirtiyor.

Kuzey Kutbu Ulusal Yaban Hayatı Koruma Bölgesi

Alaska’nın kuzeyinde bulunan bu bölge, 19 milyon hektarlık, el değmemiş, yolların ulaşmadığı, giriş ve çıkışın ancak yürüyerek yapıldığı bir doğaya sahip. Bölgeyi yılda en fazla 1500 kişi ziyaret etmekte ama 37 çeşit kara, 8 deniz memeli çeşidi, 42 balık ve 200 göçmen kuşun evi olan bölge düşündüğünüz kadar ıssız değil.

Bu tundra soğuk aylarda sessiz bir yerken, havalar ısındığında çıkan güneş kadar kuşların şarkıları da bölgenin vazgeçilmez ve özlenen bir parçası oluyor.