Ana SayfaEkonomiHalkın yüzde 71’i ‘ekonomik kriz var’ diyor, başkanlığa onay ise sadece yüzde 32.5

Halkın yüzde 71’i ‘ekonomik kriz var’ diyor, başkanlığa onay ise sadece yüzde 32.5

HABER MERKEZİ – Kadir Has Üniversitesi Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması’na göre toplumun yüzde 71.7’si ülkede ekonomik kriz olduğu görüşünde. ‘Başkanlık sistemine’ onay veren kesimin oranı ise yalnızca yüzde 32.5.

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından her yıl Aralık ayında gerçekleştirilen “Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması” 2016 yılı sonuçları yayımlandı.

Ekonomik kriz

Araştırma sonuçlarına göre hükümet yetkililerinin “ekonomik kriz yok” açıklamalarının aksine yurttaşların yüzde 71.7’si ülkede ekonomik kriz olduğu görüşünde.

Araştırmaya katılan yurttaşların yüzde 55.7’si ekonomik durumun kötü olduğunu belirtirken, hükümetin ekonomi politikalarını başarılı bulan yurttaşların oranı ise yüzde 38,7’de kaldı.

AKP seçmeninin de yüzde 10.5’inin hükümetin ekonomi politikalarını başarısız bulduğu araştırma sonuçlarına göre CHP seçmeninin yüzde 68,7’si, MHP seçmeninin yüzde 43,6’sı, HDP seçmeninin ise yüzde 80.3’ü ekonomi politikalarından rahatsız.

Başkanlık sistemi

Araştırmada yurttaşlara “başkanlık sistemi” ile ilgili de sorular yöneltildi.

Buna göre ‘başkanlık sistemini’ isteyen yurttaşların oranı yüzde 32.5’te kaldı. “Başkanlık” veya “Partili Cumhurbaşkanlığı” alternatiflerini destekleyenlerin toplam oranı ise yüzde 43 olarak tespit edildi.

Cumhurbaşkanının tarafsızlığı

Araştırmanın, “Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı’nın siyasi konularda taraf olmasını onaylıyor musunuz?”” sorusuna katılımcıların yüzde 55 “hayır” yanıtını verdi. Bu soruya geçen yıl “hayır” diyenlerin oranı yüzde 75.4 düzeyindeydi.

OHAL

Yurttaşların OHAL ilan edilmesini onayladığını ancak süresinin uzatılmasına karşı çıktığını gösteren araştırmaya göre OHAL’in uzatılmasına karşı çıkanların oranı da yüzde 48.5.

En güvenilir kurum

Türkiye’de yaşamaktan mutlu olduğunu ifade edenlerin oranının yüzde 51.3 olarak kaydedildiği araştırmaya göre imkanı olsa başka bir ülkede yaşamayı tercih edenlerin oranı ise yüzde 18.3.

Araştırma sonuçlarına göre geçen yıl yüzde 62.4’lük oran ile vatandaşın en güvendiği kurum olan Türk Silahlı Kuvvetleri, yüzde 47.4’e kadar geriledi.

Avrupa Birliği

Halkın Avrupa Birliği’ni (AB) destekleme oranı 2015’te yüzde 65,1 iken bu yıl yüzde 45,7’ye gerilemiş durumda.