Ana SayfaGüncel‘Hayır Diyen Kadınlar’: “Hayatımızı bir adamın ağzından çıkan söze emanet etmeyeceğiz”

‘Hayır Diyen Kadınlar’: “Hayatımızı bir adamın ağzından çıkan söze emanet etmeyeceğiz”

HABER MERKEZİ – ‘Hayır Diyen Kadınlar’, ‘İnadına İsyan İnadına Özgürlük’ şarkısı eşliğinde bir araya gelerek ortak bir deklarasyon yayınladı. ‘Yaşamı özgürleştirmek’ için yola çıktıklarını belirten kadınlar, “Hayatımızı bir adamın ağzından çıkan söze emanet eden rejime HAYIR demekten vazgeçmeyeceğiz” dedi. 

‘Hayır Diyen Kadınlar’ Anayasa değişikliği referandumunda verecekleri yanıta dair geliştirdikleri mücadeleyi ortak bir deklarasyon yayınlayarak açıkladı.

Taksim Hill Otel’de düzenlenen basın toplantısına Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Sosyalist Kadın Meclisleri Sözcüsü Fadime Çelebi, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Yeryüzü Kadınları, Tevgera Jinên Azad (TJA) üyeleri, CHP’li kadınlar, HDP Kadın Meclisi ve çok sayıda kadın örgütü katıldı.

İstanbul Kadın Orkestrası’nın “İnadına İsyan İnadına Özgürlük” şarkısı ile başlayan toplantıda açılış konuşmasını yapan Hayır Diyen Kadınlar Koordinasyonu’ndan Rojda Yıldız, Bugün bu kadar kadınla olmak, bu kadar renkli, çiçekli, kitaplı, neşeli ve heyecanlı… Burada beraber olmak bizim için hayatımızın vazgeçilmez olan hayırlarının en büyüğü oldu” dedi.

“Kadınlar olarak artık yeter diyoruz”

Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

Biz burayı herkesin kürsüsü olması için organize ettik. Hayır Diyen Kadınlar olarak aslında son yıllarda yaşanan eve kapatılmaya çalışılmamıza, sesimizin kısılmaya çalışılmasına biz ‘hayır’ı olan kadınlar olarak ‘artık yeter’ diyoruz. İnsanların ölmesine, arkadaşlarımızın tutuklanmasına, gözaltına alınmasına, bundan sonra yapılacak olan bütün uygulamalara ‘hayır’ diyoruz.

Yıldız’ın konuşmasının ardından kampanyayı düzenleyen isimler sahneye davet edildi. Kadınlar adına deklerasyon metnini Burçak Görel okudu.

Metnin ardından kadınlar ‘Açık Kürsü’de düşüncelerini paylaştı. Kürsüde ilk olarak konuşan Prof. Dr. Beyza Üstün, Biz bu referandum için yan yana gelmedik, biz kadınlar olarak yaşamı özgürleştiriyoruz. Referandumda o reisleri, tekçileri, o patriarkaları sandığa gömeceğiz” diye konuştu.

Mücadele eden kadınlara söz verdiklerini belirten Üstün, Rojava’da savaşan kadınları hatırlatarak şunları söyledi:

Erkekler tarafından bedeni yerlerde sürüklenen kadın arkadaşlarımıza sözümüz var; biz yaşamı özgürleştireceğiz. Direnen, barış diyen, mücadele eden, yaşamları ve özlük hakları yok edilen arkadaşlarımıza sözümüz var; biz her yerde yaşamı özgürleştireceğiz, meydanlar bizim. Onların OHAL’i bize vız gelir.

Açık Kürsü’de konuşan kadınlar sırasıyla şunları aktardı:

CHP PM üyesi Canan Kaftancıoğlu: Gün bir araya gelme günüdür. Kadınların mücadelesi referandumda “hayır” oyunun güçlü çıkacağının kanıtıdır.

Yazar Oya Baydar: Korkunun ecele faydası yok. Bizler ‘hayır’ diyoruz ve bu ülkenin en barışçıl insanlarıyız.  Hep bir ağızdan ‘hayır’ demeyi ve hayırlara vesile olmasını gerçekten dilemek görevimizdir.

KHK ile görevinden ihraç edilen ve eylem başlatan Betül Celep: OHAL’i de KHK’yi de tanımıyoruz. Biz çok güçlüyüz. Fabrikalarda direnen kadınların, sendika için kendi hakları için aileleriyle, devletle, işverenle mücadele eden tüm kadınların ‘hayır’ını buradan duyuruyorum.

“Biz Alevi kadınlar Ekin Van’larla birlikte olup ‘Hayır’ diyeceğiz”

Alevi Bektaşi Federasyonu Örgütlenme Sekreteri Sevim Yalıncakoğlu: Biz Aleviler ve Alevi kadınlar elbette ‘hayır’ diyeceğiz. ‘Hayır’ demek için çok nedenimiz var ama bu defa başka toplulukları da göreceğiz. Biz Alevi kadınlar Ekin Van’larla birlikte olup ‘hayır’ diyeceğiz.

Barış Anneleri Üyesi Güler Buğday: Savaş dursun diye ‘hayır’ dedik, insanlar ölmesin diye ‘hayır’ dedik. Biz yıllardır ‘hayır’ diyoruz. Annelerin gözyaşları dursun istiyoruz. Haksız bir savaşa, kadınlara yönelik zulme, kadın katliamlarına karşı hep ‘hayır’ dedik ve ‘hayır’ demeye devam edeceğiz.

Açık Kürsü’deki konuşmaların ardından toplantı Alamor Kadın Korosu’nun müzik dinletisi ile son buldu.

Basın toplantısında okunan deklarasyonun tam metni ise şöyle:

HAYIR’ın sesini, gücünü kadın dayanışmasından alan kadınlar olarak yükseltiyoruz. Bizler “Hayır diyen Kadınlar” diye yola çıkıp, çoğalarak Hayırlarımızla (!) hep birlikte hayatlarımıza, geleceğimize, kazanımlarımıza sahip çıkmak istiyoruz.

“Daha iyi bir yaşam için birbirine umut bağlayan kadınlarız”

Peki biz kimiz? Ne istiyoruz? Neden ısrarla, inatla HAYIR! diyoruz? Bizler farklı inançlardan, farklı etnik kimliklerden, dinlerden, farklı cinsel yönelimlerden, farklı dillerden, farklı parti, sendikalar, kadın örgütlerinden, farklı şehirlerden belki de bugünün en büyük aciliyetlerinden olan iki hecelik bir kelimenin etrafında birleşmiş yüzlerce kadınız. Daha iyi bir yaşam için birbirine umut bağlayan kadınlarız. Tarih akıp gitti ancak bir kadınların kız kardeşlerimizden devraldığımız umut, direniş ve mücadele geleneğimiz hiç değişmedi. Değişmeyecek.

“Tek adam rejimine hayır”

Bugünse Kadınlar olarak özgürlüğümüzün, özne olmamızın yolunu tıkayacak, kazanımlarımızı yok sayacak ” OHAL’de” de ” Anayasaya’ da”, “Referanduma’ da” hayır demek için politik bir özne olarak çıktık yola. Dişimizle, tırnağımızla, bin bir emek ve mücadeleyle elde ettiğimiz kazanımlara el konmasın, hayatlarımız bir adamın iki dudağı arasında olmasın tek adam rejimine HAYIR diyelim diye çıktık yola.

Biz kadınlar bugün referandumda başkanlığa HAYIR! diyoruz. Çünkü biliyoruz, görüyoruz, yaşıyoruz. Geldiğimiz noktada kazanımlarımıza, emeğimize, tarihimize anayasayı şöyle değiştirmek, başkanlıkla demokrasiyi budamak ve o halle haklarımıza el konulması girişimiyle karşı karşıya olduğumuzun farkındayız. Bu farkındalıkla HAYIR diyoruz.

“Bizi kapıda bekleyen tehlikenin farkındayız”

Başkanlık sisteminin ne anlama geldiğini biliyoruz. Yasamanın, yürütmenin yargının tek adamın elinde toplanmasının siyasetin erkek yapısını nasıl besleyeceğini ve hayatlarımızı nasıl tehdit edeceğiniz biliyoruz. Bizler biliyoruz’ ki OHAL’de, Anayasada ve hayata geçirmeyi planladıkları tüm politikalarında toplumun erkek egemen yapısını, cinsiyetçi önceliklerini baştan aşağı dönüştürmeyi hedefliyorlar. Bunun için, bizim irademizi ipotek altına alacak, bizi siyasetin nesneleri haline getirecek cinsiyetçi politikalara karşı “Hayır” diyoruz.

Bugün “Hayır” sözünü yükseltmenin bilinci ve zorunluluğuyla çıktık yola. Çünkü bizi kapıda bekleyen tehlikenin farkındayız. Biz kadınlar bu tehlikenin ayak seslerini uzun zamandır duyuyoruz. OHAL denilerek kapattıkları kadın derneklerimizden, saldırdıkları kadın medyalarımızdan, eş başkan ve kadın milletvekillerinin tutuklanmasından, kadın temelli yerel yönetim alanlarına saldırılmasından, KHK’larla ihraç edilen, emekleri hiçe sayılan kadınlardan okuyoruz bugün bize başkanlık anlatan zihniyetin alt metnini. Son süreçte kat be kat artan taciz, tecavüz, kadına yönelik şiddet vakalarından, yine aynı şekilde artan kadın cinayetlerinden, trans cinayetlerinden, artan homofobi ve transfobiden biliyoruz bu sürecin biz kadınlar için ne anlama geldiğini.

“Kadınların önünde hiçbir güç duramaz”

Ancak bugün Hayır Diyen Kadınların bildiği ve güvendiği bir şey daha var. Biz kadınlar bir araya geldiğimizde önümüzde hiçbir güç duramaz. Biz kadınlar mücadele tarihimiz boyunca ağır saldırılar gördük, bugünde ağır saldırılar yaşıyoruz. Pes etmedik, vazgeçmedik.

Kürtaj yasası dediler; HAYIR dedik. Sokaklara aktık, bedenimiz bizimdir dedik. Ağır tahrik indirimleri dediler. HAYIR dedik, erkek şiddetini görünür kılıp tahrik indirimlerini gerilettik. Tecavüz yasası dediler; HAYIR dedik, binlerce kadın meydanları doldurduk, o yasa o meclisten geçmeyecek dedik ve o yasayı meclisten geçirtmedik. OHAL dediler; HAYIR dedik. Ohalde de, her halde de direniriz dedik, kadın dayanışmasıyla ördük mücadelemizi. Ve bugün tüm deneyimlerimizi önümüze koyduğumuzda kadınların birleşerek, dayanışmayla söylediği “HAYIR” lara olan güvenimizle bir kez daha olanca gücümüzle HAYIR diyoruz!

“Eşitlikçi bir hayatı örmek için…”

Bombaların her gün hayatlarımıza düştüğü, savaşta ısrar edenlerin kararlarıyla gencecik insanların yaşamdan koparıldığı bu günlerde, Barış İçin Israr Eden, kadınlar olarak Ohale , Anayasaya , Tek adam rejimine karşı Hayırlarımızı birlikte çoğaltarak Barış içinde yaşayacak halkların ve bir toplumun yolunu hep birlikte öreceğimize duyduğumuz inançla HAYIR diyoruz.

Evde, mahallede okulda işyerinde, mecliste, devlette sözün, kararın eşit paylaşıldığı eşitlikçi, katılımcı bir hayatı ve siyaseti örmeye çalıştığımız için HAYIR diyoruz.

“Hepimizin konuşabildiği bir gelecek için…”

Bizler ücretli/ücretsiz çalışan, ev emekçisi, yoksul, işsiz, çocuklu/çocuksuz, genç/yaşlı, engelli, inançlı/inançsız başörtülü/başörtüsüz kadınlar olarak hepimizin konuşabildiği, birbirimizin sesini duyabildiğimiz ve birbirimizi anlayabildiğimiz bir ülkenin geleceğinde karar sahibi olabilmek için HAYIR diyoruz.

Ve yineliyoruz; bugünü dönüştürmeye, yarını değiştirmeye, şimdilik bir HAYIR’LA başlayacağız. İstediğimiz yarınlara her bir kadının ağzından çıkacak bir HAYIR’ la bir adım atacak, hayatımızı bir adamın ağzından çıkan söze emanet eden rejime HAYIR demekten vazgeçmeyeceğiz.

Biz kadınlar, başkanlığa, tek adam rejimine, özgürlüğümüz için, eşitlik için, barış için, geleceğimiz için, tüm kazanımlarımız ve kazanacaklarımız için HAYIR diyoruz.”

 

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tiyatrocular 'Hayır' diyor: 'Motorları maviliklere süreceğiz'
Sonraki Haber
Yeni doğan bebek cinsel istismar sonucu hayatını kaybetti