Ana SayfaGüncelHDP’li Hüda Kaya: O gece yaşadıklarımı 28 Şubat’ta yaşamadım

HDP’li Hüda Kaya: O gece yaşadıklarımı 28 Şubat’ta yaşamadım

HABER MERKEZİ – Gözaltına alınarak adli kontrol şartı ile serbest bırakılan HDP Milletvekili Hüda Kaya, gözaltına alındığı geceyi anlattı. Kaya, o gece yaşadıkları için “28 Şubat’ta yaşamadım” dedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 27 Ocak’ta gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartı ile serbest bırakılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, gözaltında yaşadıklarını dihaber’e anlattı.

‘İnsanlığın da ahlakın da dibe vurduğu bir süreç’

Gözaltı sürecini “28 Şubat’ta yaşamadım” diye özetleyen Kaya şunları söyledi:

28 Şubat bizim için çok zor bir süreçti. Ayrı bir bedel süreciydi. O günün ağır şartlarında bile evimizi defalarca basan terörle mücadele ekipleri biz giyinmeden odamıza girmezdiler. Başörtümü takmama izin verdiler. Giyinmeme izin verdiler. Ancak bu sefer gözaltına alındığımda odama taciz ederek mahremiyet alanıma girdiler. Giyinmeme bile izin vermediler. Nerden nereye geldik. Bu artık dindarlık değil. Şu an içinde bulunduğumuz toplumsal gerçeklik; insanlığın da, ahlakın da dibe vurduğu bir süreç. Türkiye şu anda kendini dindar, İslam dünyasının halifesi, dindar nesil yetiştireceğiz diye iddia eden ama toplumsal ahlaki bir çöküntünün de mimarları olan bu iktidar sürecinde benim odama terörle mücadele ekipleri başörtümü takmama fırsat tanımadan taciz ettiler.

Partilerine dönük gözaltı ve tutuklamaları da değerlendiren Kaya, referandum öncesi artan baskıları şöyle değerlendirdi:

HDP çizgisindeki bilinç hareketini, demokratik duruşun önünü bir türlü alamayışları ve bu sindirme, teslim almayı gerçekleştiremeyişlerinin ezikliğini yaşıyorlar. İkincisi; iç ve dış politik gelişmeler ile ekonomik dertlerini gizlemenin çabaları içindeler. Üçüncüsü; referandum sürecini sahip oldukları güç ve tek seslilikle istedikleri sonuca doğru götürmeyi amaçlıyorlar. Ama bu çırpınışları aynı zamanda şunu da gösteriyor: Hala referandumda istedikleri sonucu kendilerinin de alamayacağını çok iyi biliyorlar. Saat başı yaptıkları anketlerle, toplumsal tepkilerle istediklerini elde edemediklerini görüyoruz. Vekillerimize yurtdışı yasağı konuluyor. Telefonlarımızı dinliyorlar, biliyorlar… Şubat’ın 25’inde Hollanda’da Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine ilişkin bir panele konuşmacı olarak katılacaktım. Yurtdışı yasağı, uluslararası tepkiler veya vicdan sahibi farklı ortamların, yönetimlerin Türkiye üzerinde baskı oluşturmasını engellemek ve zulüm politikalarının görülmemesi için bir çırpınışın ifadesidir.

‘İnanan biri olarak söylüyorum; kaderimiz kendi elimizde’

Kaya, “Hüda Kaya HDP’li olmaktan hiç pişman oldu mu?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Mezhebimden olsun olmasın, inancımdan, rengimden, etnik yapımdan, ırkımdan olsun olmasın, biz HDP’liler, bu sistemden zülüm görenler, bu sistemin ötekileştirdikleri, acılardan ders çıkaranlar, hep beraber, birlikte iyilik için mücadeleye devam edeceğiz. Kötülüğe ‘Hayır’ diyenleri güçlendirelim, sesimizi daha gür çıkaralım. İnanan biri olarak söylüyorum; kaderimiz kendi elimizde. Başınıza gelenler ellerinizle yaptıklarınızdır. Biz ellerimizle kötülüğe karşı ‘Hayır’ı güçlendirmek zorundayız. Bunu başardığımızda kendi kaderimizi kendimiz belirlemiş olacağız. İyiliğin ve güzelliğin kaderini biz belirleyeceğiz. Güzellik ve iyilik bizim kaderimiz olacak. Bütün ötekileştirilenlere çok ‘Hayır’ dolu günler diliyorum.

  Kaya, gözaltını anlattı: İnançlarıma göre giyinmeme dahi izin verilmedi, odama dalıp şiddet kullandılar



Önceki Haber
Birhan Keskin: O ucube metne #Hayır
Sonraki Haber
'Hadi, Yarın Görüşürüz': Kurguyla gerçeği aramak