Ana SayfaGüncelİlk ifadesinde anlattı: Asıl hedefi Reina değil Taksimmiş

İlk ifadesinde anlattı: Asıl hedefi Reina değil Taksimmiş

HABER MERKEZİ – Reina’da yılbaşı gecesi 39 kişiyi katleden IŞİD’li Abdülkadir Maşaripov ilk ifadesinde, IŞİD’den Taksim Meydanı’nda katliam yapmak üzere talimat aldığını ancak önlemleri görünce vazgeçtiğini anlattı.

İstanbul Ortaköy’de bulunan ünlü gece kulübü Reina’ya saldırı düzenleyerek 39 kişiyi katleden saldırgan Abdulgadir Masharipov, önceki gece Esenyurt’ta gözaltına alınmıştı.

Saldırganın İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki ilk ifadesi ortaya çıktı.

Hürriyet’in haberine göre, Afganistan’da El Kaide kamplarında silahlı eğitim aldığı ve daha sonra IŞİD’e geçtiği belirlenen saldırgan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde verdiği ifadede hedefi nasıl seçtiklerini şöyle anlattı:

Geçtiğimiz yıl Ocak ayında Suriye’deki savaşa katılmam için aldığım talimat üzerine İran üzerinden Türkiye’ye geldim. Konya’ya yerleştim. Konya’da bulunduğum sırada Rakka’dan talimat geldi. Yılbaşı gecesi Taksim’de eylem yapmam talimatı verildi. Taksim’de yaptığım keşif görüntüsünü gönderdim. Taksim’de mutabık kalındı. Yılbaşı akşamı Taksim’e geldim ancak çok yoğun önlem vardı. Eylemi yapmak mümkün görünmüyordu. Bana talimatı veren kişiyle yeniden temas kurdum. Aramızda Taksim’in eylem için uygun olmadığı kanaatine vardık. Bölgede yeni bir hedef aramam talimatı verdi.

Ben de taksiyle saat 22.00 sıralarında sahilde tur attım. Reina eylem için uygun görünüyordu. Fazla güvenlik önlemi göze çarpmıyordu. Bu durumu bana talimat veren kişiye aktardım. Reina’nın uygun olduğunu söyledim. O da kabul ederek Reina’da eylemi yapmamı söyledi. Ben de taksiyle Zeytinburnu’na geldim. Kaldığım evdeki silahı alarak Reina’ya geldim ve eylemi gerçekleştirdim.

Nasıl kaçtı?

İstanbul İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin iki hafta izini sürüp yakaladığı saldırganla ilgili elde edilen bilgilere göre Masharipov, yılbaşında saldırı düzenlemek üzere Konya’dan 16 Aralık’ta İstanbul’a geldi.

IŞİD’li Masharipov  ilk olarak Başakşehir’de bir eve yerleştirildi. Saldırıdan 2 gün önce Zeytinburnu’na taşındı. Yılbaşı gecesi Reina’da 39 kişiyi katletti.

Katliamın ardından flashbang’lerden birini elinde patlatarak, yaralıymış gibi Reina’dan çıktı.

Bindiği taksinin sürücüsüne parası olmadığını söyleyince Kuruçeşme’de indirildi. Daha sonra yine bir taksi çevirdi. Parası olmadığını, Zincirlikuyu’ya kendisini bırakmasını istedi. Zincirlikuyu’da başka bir taksiye binerek parayı indiğinde vereceğini belirtti. Zeytinburnu’na geldi. Bir Uygur restoranında çalışan arkadaşlarından taksi parasını aldı. Geceyi burada geçirdi.

Sabah erkenden evden çıktı. Önce Başakşehir’e gitti. Buradaki örgüt evinden biri Iraklı 2 kişi kendisini Esenyurt’ta yakalandığı siteye götürdü. Kendisini eve yerleştiren kişi, bir Iraklıyı yanında bırakıp ayrıldı. Daire daha önce kiralanmıştı.

6 Ocak’ta da örgütün ‘güvenli’ ev olarak nitelediği daireye yerleşti.

Öte yandan Hürriyet’in hükümete yakınlığıyla bilinen yazarı Abdülkadir Selvi, saldırgan Masharipov’un altı gün önce Çanakkale üzerinden yurt dışına kaçırılacağı ihbarı alındığını ancak Reina saldırganının oğluyla birlikte kaçmakta ısrar edince, IŞİD’in yurtdışına kaçırma planını ertelediğini yazdı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tanpınar'ın kayıp sayfaları 68 yıl sonra bulundu
Sonraki Haber
'Kadın': En sert oyunlardan biri perdelerini açıyor