Ana SayfaÇalışma Yaşamıİmece’den ‘Benim Adil Evim’ kampanyası

İmece’den ‘Benim Adil Evim’ kampanyası

HABER MERKEZİ – İmece Ev İşçileri Sendikası, ev işçilerinin sosyal haklarıyla birlikte çalışma olanaklarının yaratılmasını amaçlayan ‘Benim Adil Evim’ kampanyasını başlattı.

İmece Ev İşçileri Sendikası, ILO ve Uluslararası Ev İşçileri Dayanışma Ağına üye olan ülkelerin ortak sürdürdüğü ‘My Fair Home’ kampanyasının Türkiye ayağını örgütleme kararı alarak çalışmalara başladı.

Türkçeye ‘Benim Adil Evim’ diye çevrilen ‘My Fair Home’ kampanyasını üstlenen İmece’den Saniye Evren, bu kampanyanın Türkiye’de yürütülmesinin zorluklarına dikkat çekti.

İşverenlerine 6 maddelik bir taahhüt imzalatmak istediklerini belirten Evren kampanyaya dair şunları söyledi:

Pek çok zorluk barındırıyor. Çünkü yasaların ev işçilerini işçi kabul etmediği bir ortamda biz, sosyal haklarına ulaşmaya çalışıyoruz. Öncelikle ‘10 gün’ ayrımının derhal ortadan kaldırılması gerekiyor. Çünkü Türkiye’de ev işçiliği yapan bir milyondan fazla kadın, 10 günden az çalışıyor. Bu anlamda ‘Benim Adil Evim’ kampanyasıyla 6 maddelik taahhüttün imzalanması; nelere ihtiyacın olduğu, hangi mücadele hattından yürüneceği, ev işçilerinin neleri talep ettiğini belirginleştirmesi, kamuoyuna duyurması bakımından önemli. Aynı zamanda uluslararası ev işçileriyle bir dayanışmayı ve kadın dayanışmasını güçlendiren çalışmalar olduğunu düşünüyoruz.

İmece Ev İşçileri Sendikası 4 Aralık’ta ‘My Fair Home’ çalıştayı gerçekleştirmişti.

  'İmece'den ev işçilerinin hak ve sorunları için çalıştay

My Fair Home / Benim Adil Evim kampanyasının işverenin onaylaması gereken 6 maddelik taahhüttü şu şekilde:

*Ev işçilerinin adil ücret ve uygun çalışma saatlerini işveren taahhüt etmeli, ayrıca ev işçilerinin dinlenmeleri için vakitleri olmalı.

*İşveren ile ev işçisi arasında karşılıklı haklar konusunda bir sözleşme yapılmalı.

*İşverenler ev işçilerinin sağlık hizmetlerinden faydalanması ile mükelleftir.

*İşveren ev işçisine ev içerisinde tacize ve istismara uğramayacağı konusunda taahhütte bulunmalı.

*İşveren ev işçileri için insana yakışır koşullarda çalışmasına dair taahhütte bulunmalı. Yatılı kalan ev işçisine güvenli bir oda tahsis etmeli.

*İşverenler ev işçilerine boş vakitlerini istedikleri zaman ve istedikleri şekilde değerlendirmelerini taahhüt etmelidirler.


Kaynak: Gazete Şujin




Önceki Haber
Barbaros Şansal, 'hayati tehlikesi olduğunu düşündüğü için hücrede kalmak istiyor'
Sonraki Haber
'Fırat’ın Gazabı' sürüyor: ‘2017 IŞİD’i bitirme yılı olacak’