Ana SayfaGüncel‘İnsanlar etsiz de yaşayabilir’: Van’da ilk vegan – vejetaryen mutfak açıldı

‘İnsanlar etsiz de yaşayabilir’: Van’da ilk vegan – vejetaryen mutfak açıldı

HABER MERKEZİ – Van’ın ilk vegan – vejetaryen mutfağı ‘Kakılk’ açıldı. Mutfağı insanların sağlıklı beslenebilmesi için açtığını söyleyen Şeref Demir, “İnsanlara etsiz de yaşanabileceğini göstermek istiyorum” diyor.

Et tüketiminin oldukça yoğun olduğu Van’da vegan ve vejetaryenler için yemek yapan ‘Kakılk’ isimli mutfak kuruldu.

Kentte ilk olmak özelliği taşıyan mutfak yöresel ve zengin menüsüyle sşimdiden bir alternatif olmuş durumda.

Kakılk’ta yöreye özgü siyabo, heliz, elegez, spitang, sirmo, mendê gibi yöresel otlar ile çeşitli yemekler yapılarak halkın damak zevkine de hitap ediliyor.

‘Et yemeyenler için bir alternatif’

Gazete Şûjin‘e konuşan mutfağın kurucusu Şeref Demir, Kakılk’ı herhangi bir ekonomik beklentisi olmaksızın sadece halkın sağlıklı beslenebilmesi amacıyla açtığını belirtiyor:

Mutfak et yemeyenler için bir alternatif. Van’da hemen hemen hiçbir lokantada kırmızı ve beyaz etin bulunmadığı bir yemek satılmıyor. Vejetaryen olmamdan kaynaklı böyle bir yere ihtiyaç olduğu kanısına vardım ve Kakılk’ı açmaya karar verdim.

Halktaki ‘et yemeden yaşanmaz’ algısını kırmak istediğini belirten Demir, şunları aktarıyor:

Bölge halkında artık et yemek bir kültür halini almış. ‘Et yemeden insan nasıl yaşar?’ diye bir algı oluşmuş. Ben buna anlam veremiyorum. Etten alınan değerleri insanlar güneşten, brokoliden ve daha bir sürü üründen de alabiliyorken tercih et oluyor. Vejetaryen ve vegan insanlar anca kendi evlerinden beslenebiliyor. Neden dışarıda onlar için bir yer olmasın ki?

‘İnsanlar et yemeden de yaşayabilir’

Yemekleri doğallığında akşamdan ya da günlük doğal ürünler kullanarak yaptığını söyleyen Demir, vejetaryen yemekler için herhangi bir eğitim almadığını belirterek sözlerini şöyle noktalıyor:

Et yemeyenler için Van’da bir ilk olmanın da mutluluğunu yaşıyorum. Tabii en büyük mutluluğu vejetaryen olduğum için ben yaşıyorum. İnsanlar et yemeden de yaşayabilir, bunu denemelerini tavsiye ediyorum.