Ana SayfaDünyaİranlı yönetmen Asghar Farhadi Oscar’ı boykot ediyor

İranlı yönetmen Asghar Farhadi Oscar’ı boykot ediyor

HABER MERKEZİ – İranlı yönetmen Asghar Farhadi, ABD Başkanı Donald Trump’ın yedi ülkenin vatandaşlarına vize kısıtlaması getirmesinin ardından, “The Salesman” filmiyle aday olduğu Oscar ödüllerine katılamayacağını açıkladı.

İran’ın da aralarında bulunduğu 7 ülkeye getirilen vize sınırlaması sonrası en iyi yabancı film Oscar ödülü için yarışan “The Salesman” filminin İranlı yönetmeni Asghar Farhadi töreni boykot kararı aldı.

Oscarlı yönetmen Farhadi, ABD’ye seyahati ile ilgili belirsizliğin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “kendisine bir ayrıcalık yapılsa dahi” gelecek ay gerçekleştirilecek ödül törenine katılmayacağını açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre “A Seperation” filmi ile 2011 yılında Oscar kazanan Farhadi, ABD ve İran’daki “şahin muhafazakarları” birbirine benzeterek şunları söyledi:

Bunlar, ülkelerindeki insanlara, başka kültürler hakkında korkutucu bir resim göstererek farklılıklarını anlaşmazlıklara, anlaşmazlıkları düşmanlıklara, düşmanlıkları ise korkuya dönüştürmek istiyor. Umarım bu durum toplumlar arasında yeni bölünmelere yol açmaz

Aynı filmin başrol oyuncusu olan 33 yaşındaki İranlı aktris Taraneh Alidoosti de Akademi Ödülleri’ne katılmayacağını açıklamıştı.

Asghar Farhadi, “The Salesman” filmi ile Cannes Film Festivali’nde en iyi senaryo ödülü almıştı.

Akademiden açıklama

Akademi adına yapılan açıklamada ise “Farhadi ve ekibinin kökenleri nedeniyle törene katılamama ihtimalinin aşırı kaygı verici” olduğu ifade edildi.

Açıklamada, Oscar ödüllerinin, “ulusal, etnik veya dini kökenleri ne olursa olsun, dünyayla etkileşim kurmak amacıyla film yapanları kutlamak için” verildiği söylendi.

Trump’ın yasakları

Donald Trump, imzaladığı başkanlık kararnamesi ile Suriyelilerin ülkeye girişini yasaklamış, İran, Irak, Yemen, Libya, Somali ve Sudan vatandaşlarına üç ay boyunca sürecek vize kısıtlaması getirmişti.

2017 yılı Oscar ödül töreninin gerçekleşeceği tarih olan 29 Şubat, İran vatandaşlarına 90 gün seyahat sınırlaması getiren tarih aralığı içinde bulunuyor.