Ana SayfaGüncelİstanbul’da kar başladı, trafik kilitlendi

İstanbul’da kar başladı, trafik kilitlendi

HABER MERKEZİ –  İstanbul’da kar yağışı etkili olmaya başlamasıyla birlikte trafik yoğunluğu yüzde 90’a ulaşarak durma noktasında geldi. İstanbul Valiliği, kar yağışı ile don, buzlanma ve ani sıcaklık düşüşüne ilişkin vatandaşlara 6 maddelik uyarıda bulundu. Belediye ise yoğun kar yağışı nedeniyle raylı sistemlerin sabah 06.00’a kadar hizmet vereceğini açıkladı.

İstanbul’da beklenen kar yapığı başladı. Akşam üzeri şehrin yüksek kesimlerinde başlayan kar yağışı İstanbul’un genelinde etkili olmaya başladı.

Özellikle Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir ve Sultangazi ilçelerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle caddeler ve sokaklar beyaza büründü.

Yollarda biriken kar nedeniyle araçlar ilerlemekte güçlük çekerken, kent genelinde trafik yoğunluğu oluştu. Yolların temizlenmesi için ekipler tuzlama çalışmalarına başladı.

Kar kalınlığının 25 santimetreye ulaşması bekleniyor

Kar yağışının sabah saatlerine kadar sürmesinin, kar kalınlığının, kıyı ve iç kesimlerde 5-10, yükseklerde ise 25 santimetreye ulaşmasının beklendiği bildirildi. Gece saatlerinde hava sıcaklığının -4 dereceye kadar düşeceği aktarıldı.

Metrolar sabaha kadar çalışacak

Belediyeden yapılan açıklamada, yoğun kar yağışı nedeniyle Avrasya Tüneli’nin 23.00’e kadar hizmet vereceği bildirildi. Metro İstanbul’a bağlı raylı sistemlerin 06.00’ya kadar yolcu taşımaya devam edeceği aktarıldığı açıklamada, Marmaray seferlerinin 01.00’e kadar süreceği, Metrobüs hattının da ek seferlerle takviye edildiği belirtildi.

Havalimanı kapandı

Atatürk Havalimanı pisti yoğun kar yağışı nedeniyle karla kaplandı. Uçakların kalkış ve inişine izin verilmiyor. Havadaki uçaklar pistin temizlenmesi tur atarak bekliyor.

 

Valilik’ten uyarı

İstanbul Valiliği, kentte beklenen kar ve soğuk havayla ilgili uyarıda bulundu.

Valilik tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü’nden alınan hava tahmin raporunda; İstanbul’da 06.01.2017 Cuma günü beklenen kar yağışının akşam saatlerinden itibaren kuvvetlenerek 07.01.2017 Cumartesi günü öğle saatlerine kadar aralıklarla yoğun kar yağışı şeklinde devam edeceği belirtilmektedir. Cumartesi günü öğleden sonra azalması beklenen kar yağışının sonraki günlerde yerini soğuk hava nedeniyle don ve buzlanmaya bırakacağı öngörülmektedir.

Gazete Karınca’ya konuşan meteoroloji yüksek mühendisi Serhan Yeşilköy de İstanbul’da beklenen kar yağışının bugün öğlen saatlerinden itibaren başlayacağını belirtmişti.

6 maddelik uyarı

Valilik tarafından kar yağışı, don, buzlanma ve ani sıcaklık düşüşüyle ilgili ise şu uyarılarda bulunuldu:

* Zorunlu olmadıkça özel araçları ile trafiğe çıkmamaları, araçları ile yola çıkan vatandaşlarımızın mutlaka kar lastiği, zincir, takoz ve çekme halatı vb. kullanmaları/bulundurmaları, araçların teknik yönden gerekli kontrollerini yaptırmaları;

* Trafik kuralları, işaret ve işaretçilerine uymaları;

* Acil yardım, kurtarma, yol bakım ve müdahale araçlarının, görev mahalline en seri şekilde ulaşmaları için, sürücülerimizin emniyet şeritlerini kullanmamaları ve bu hususta hassasiyet göstermeleri ayrıca trafiğin yoğun olduğu zamanlarda alternatif güzergâhları kullanmaları; arıza hallerinde sürücülerin araçlarını terk etmemeleri ve acil çağrı için 155 Polis İmdat, 156 Alo Jandarma, 159 Karayolları telefon numaralarını aramaları;

* Görevli ekiplerin çalışmalarını kolaylaştırıcı ve destekleyici anlayışla davranılması;

* Ani sıcaklık düşüşlerinin yaşandığı ve olumsuz hava şartlarının hüküm sürdüğü bu günlerde;

– Yaşlı, çocuk, hamile kadınlar ile kalp ve akciğer hastalığı olanların mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları,

– Hava şartlarına uygun giysilerin giyilmesi,

– Kapalı alanlarda mangal gibi zehirlenmeye yol açabilecek malzemelerin kullanılmaması, baca temizliğinin yapılması ve sobaların dikkatli yakılması, can ve mal güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir.

* Ayrıca vatandaşlarımızın ihtiyaç halinde; İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün (İstanbul AFAD) 0212 455 70 00 ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı Afet Koordinasyon Merkezi’nin (AKOM) 0212 444 25 66 numaralı telefonlarını aramaları; kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunulur.