Ana SayfaGüncelKadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: 2016 yılında 328 kadın katledildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: 2016 yılında 328 kadın katledildi

HABER MERKEZİ – Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre 2016 yılında 328 kadın katledildi. Bu cinayetlerinin yüzde 50’si OHAL döneminde gerçekleşti. Raporda, “AKP yaptığı açıklamalarla üstünü örtmeye çalışmakla birlikte kadın cinayetlerinin artmasına sebep olmuştur” denildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2016’da yaşanan kadın katliamlarına dair hazırladığı raporu yayınladı.

Rapordaki verilere göre, geçen yıllara oranla 2016’da kadın cinayetlerinde artış yaşandı.

Bu yıl ülkede 328 kadın katledildi; kadın cinayetlerinin yüzde 50’si ise OHAL döneminde gerçekleşti.

“AKP’nin çocuk düşmanı politikaları istismarı arttırdı”

Raporda şu ifadelere verildi:

Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi maddelerine göre kadın cinayeti verilerinin çıkartılması ve nedenlerin tespitleri devletin görevidir. Ancak  AKP tespitten ziyade yaptığı açıklamalarla üstünü örtmeye çalışmakla birlikte kadın cinayetlerinin artmasına sebep olmuştur. Çocuk düşmanı politikaları çocuk istismarının artmasına, çocukların öldürülmesinde yol açmıştır.

“OHAL döneminde kadınlar işkencelerle öldürüldü”

Veriler ışığında hazırlanan raporda, katledilen kadınların yüzde 45’inin kendi hayatlarına dair karar almak istediği için, boşanmak istediği için, ilişkisini sonlandırmak istediği için öldürüldüğü belirtildi.

Kadınlar en yakınları tarafından öldürülürken, yüzde 46’sının çocuğu vardı. Devlet tarafından korunmayan kadınların OHAL dönemiyle beraber şiddetin artmış, kadınlar türlü işkencelerle öldürüldü. Bu yıl kadınların yüzde 70’i silahla ve kesici aletle öldürüldü. Bu yıl öldürülen kadınların yüzde 20’si genç kadınlarken, yine OHAL dönemiyle beraber 15 yaşından küçük kız çocuklarının da erkekler tarafından öldürülmesine şahit olduk.

Kadınların direnişi kazanım sağladı

Rapora göre, kadın katliamlarının en çok yaşandığı iller ise İstanbul’da 34, Adana’da 17, Ankara ve İzmir’de 16, Antalya ve Antep’te 14, Kocaeli ve Muğla’da 11, Manisa ve Konya’da 10 olarak tespit edildi.

2016 yılının kadınların direnişi sayesinde önemli kazanımların da elde edildiği bir yıl olduğu belirtilen açıklamada, “AKP’nin “erken yaşta zorla evlendirme ve tecavüzü kapsayan çocuk istismarını” yasalaştırmak için bir gecede geçirmeye çalıştığı ‘utanç önergesi’nin iptal ettirilmesiydi. Kadınların güçlü direnişi sayesinde önce geri çekilen önerge, ardından iptal edildi” ifadelerine yer verildi.

“Puslu karanlık havayı dağıtacağız”

OHAL dönemi ve laikliğin zedelenmesinin kadına yönelik şiddetin önünü açtığının belirtildiği raporda ayrıca şu ifadeler yer aldı:

OHAL dönemi ile beraber laikliğin zedelenmesi kadına yönelik şiddetin önünü açtı. İstanbul’da Ayşegül Terzi’ye şort giydiği için tekme atıldı. Başbakan “mırıldanabilir” açıklamasında bulunarak şiddeti resmen onayladı. Mırıldanabilirsin açıklaması sonrasında Trabzon’da epilasyon broşürü dağıtanlara saldırı gerçekleşti, İstanbul’da bir markette “düzgün yürü” diyerek bir kadına saldırıldı, Başbakanın mırıldanabilirsin oluru erkeklerin sırtını sıvazladı.

Duruşmada Sanığın “İslam hukukuna göre davrandım” diye savunma yapması Ayşegül’ün “bacaklarım kapalıydı, kucağımda poşet vardı” diye açıklama yapmak durumunda bırakılması laikliğin, hukukun zedelendiğinin göstergesidir. Kadınların kendi suçuymuş gibi açıklama yapmaya zorlanması, AKP Hükümeti’nin IŞİD vahşetini benimsemesinin sonucudur. Aylar sonra spor yaparken tekmelenen Ebru Tireli’nin “her yerim kapalıydı” demesi, Ayşegül’e atlan tekmeyi onaylayan “mırıldanabilir” açıklamasının sonucudur.

Kadınların bacakları açık da olabilir, istedikleri gibi giyinip istedikleri gibi yürüyerek istedikleri saatte dışarıda olabilirler. Kadınların yanında bir devlet yoksa biz varız. Türkiye’yi de, bizim içimizi de kararmaya çalışanlara karşı bu puslu karanlık havayı dağıtacağız.