Ana SayfaGüncelKadınlar cinsel saldırılara karşı sokaktaydı

Kadınlar cinsel saldırılara karşı sokaktaydı

HABER MERKEZİ – Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Eylem Grubu’nun çağrısıyla Şişli’de bir araya gelen kadınlar, yaşanan cinsel saldırı ve şiddet olaylarına karşı “Sokakta olmaktan korkmayı, bu sokakları terk etmeyi reddediyoruz” dedi.

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Eylem Grubu’nun çağrısı ile dün akşam İstanbul Pangaltı’nda buluşan kadınlar geçtiğimiz gün Şişli’de gece saatlerinde kaldığı yurda giderken cinsel saldırıya maruz bırakılan üniversite öğrencisi kadın için “Sokakta tecavüz var” pankartıyla saldırının yaşandığı sokağa yürüdü.

Kadınlar cinsel saldırının yaşandığı sokağa doğru yürürken Şişli halkına sokakların sadece erkeklere ait olmadığını ve sokaklarda kadınların korkmadan yürüyebilmesini istediklerini anlattı.

Şişli halkı yürüyüşe alkışlarıyla destek verirken kadınlar yürüyüşünü zılgıtlar, sloganlar ile sürdürdü.

Eylemde sık sık “Geceleri de sokakları da meydanları da terketmiyoruz”, “Trans cinayetleri politiktir”, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz” sloganları atıldı.

Sona eren yürüyüşün ardından Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu adına basın açıklamasını okuyan Feride Eralp, “Güvensiz ve tekinsiz bir hal içerisinde 2017 senesine girdik” dedi.

Eralp açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Gece sokakta tedirgin yürüyeceğimiz bir hayat kimsenin isteği olamaz. 23 Aralık günü bir kadın yurda dönerken saldırıya uğradı. Saldırgan kadını cami duvarından atarak belini kırdı ve tecavüz etti. Bu sokakta ve her yerde taviz var, tecavüz var, şiddet var.

Sokakta olmaktan korkmak istemiyoruz. Biz kadın ve LGBTİ’leri cinsel şiddetten korumanın devletin, kolluk güçlerinin sorumluluğu olduğunu biliyoruz. Kadınların gece sokakta olmasını toplum nezdinde normalleştirmenin, Trans olmayı şiddet gerekçesi olmaktan çıkarmanın da bu ülkeyi yönetenlerin sorumluluğu olduğunu biliyoruz. Biz sokakları terk etmeyi reddediyoruz.

Yaşananların devlet sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Eralp, dayatılan tedirginliğe hapsolmamak için burada olduklarını ve sokaklarda azaldıkça, maruz kalınan şiddetin genişleyeceğini belirtti.

Eralp sözlerini, “Herkesi şiddete tanık olduğunda izlemek yerine müdahale etmeye çağırıyoruz. Her saatte güvenli ve düzenli ulaşım imkanı, aydınlık sokaklar, ıssız yerlere yurt yapılmaması gibi temel talepleri yineliyoruz” diyerek sonlandırdı.

  Şişli'de üniversite öğrencisi kadına cinsel saldırıda bulunan erkek tutuklandı