Ana SayfaGüncelKadınlara ‘kendinize ait bir oda yaratın’ diye fısıldayan Virginia Woolf 135 yaşında

Kadınlara ‘kendinize ait bir oda yaratın’ diye fısıldayan Virginia Woolf 135 yaşında

HABER MERKEZİ – ‘Kendine ait bir oda’ sözüyle yola çıkıp tüm dünyayı kadınların özgürce adımlayacağı bir yaşam alanı haline getirmek isteyen Virginia Woolf’un doğum günü bugün.

     Bir kadın olarak benim ülkem yoktur

Bir kadın olarak bir ülke de istemiyorum

Bir kadın olarak tüm dünya benim ülkemdir.

Dünya üzerindeki pek çok kadına ilham ve cesaret veren feminist yazar Virginia Woolf, 25 Ocak 1882 yılında Londra’da dünyaya geldi.

135 yıl önce bugün doğan Woolf,  yazar ve eleştirmen olan bir ailenin kızı olarak büyüdü.

Woolf, dönemin şartlarının kadınları eve hapsetmeye odaklanan yapısından kaynaklı, kız kardeşi ile birlikte evde eğitim almak zorunda kaldı.

Çocuk yaşta üvey kardeşi tarafından tacize maruz bırakılan Woolf, yaşadıkları ile gençlik yıllarında yüzleşebildi.

Yazar olmaya çocuk yaşta karar veren Woolf’un kısa hikayeleri ilk olarak 1895’te bir gazetede yayınlandı.

Kadın özgürlüğünün her noktadan sınırlandığı bir dönemde yaşayan Woolf bu duruma karşı olan itirazını yazılarında yükseltti.

‘Bilinç akışı’ tekniğinin öncülerinden

Feminist yazar, 1904 yılında babasını kaybetmesinin ardından Bloomsbury’e taşındı. Burada yazar, eleştirmen, ressam, sanatçılardan oluşan ve özgür düşünceye sahip bir çevreye giren Woolf’un yazarlık serüveni ivme kazandı.

Yazarın kaleme aldığı ilk kitabı ‘Dışa Yolculuk’ 1915’te yayınlandı.

Dönemin en önemli kadın yazarlarından olan Virginia Woolf, karakterin iç dünyasını olduğu gibi anlatmayı amaçlayan ‘bilinç akışı’ tekniğinin başarılı örneklerini sergilemiştir.

Yazarın öteki romanlarına benzemeyen, tümüyle özgün bir düşünce ürünü olan ‘Orlando’ isimli romanı ise bir aşk mektubuyla beraber o dönemdeki sevgilisi Vita Sackville-West’e adanmıştır.

Ataerkil ikiyüzlülüğe karşı kalemiyle savaşan bir kadın

Kadınların karşılaştığı ataerkil zihniyet ve ikiyüzlülüğü şu satırlarla vurgulamıştır:

Düşsel planda kadın son derece önemlidir; gerçek yaşamda ise tümüyle önemsiz. Şiiri bir baştan öbür başa kaplar; tarihte hiç görülmez. kurmaca yazında kralların ve fatihlerin yaşamlarına hükmeder; gerçek yaşamda ailesinin parmağına bir yüzük geçirdiği herhangi bir oğlanın kölesidir.

Kadınların başucu kitabı haline gelen ‘Kendine Ait Bir Oda’da kaleme aldığı satırlarda da “Para kazanın, kendinize ait ayrı bir oda ve boş zaman yaratın ve yazın, erkekler ne der diye düşünmeden yazın!” diyen Woolf, bizlere kendimize ait bir oda ve hayat kurmamızı fısıldayarak yol arkadaşımız olmuştur.

1912 yılında Leonardo Woolf ile evlenen yazar eşi ile birlikte bir yayınevi kurdu.

Kitaplarının kapaklarında ressam kardeşi Vanessa Bell’in resimleri bulunmaktadır.

Virginia Woolf’un bu dünyaya armağan olarak bıraktığı eserleri ise şöyle; Dışa Yolculuk, Gece ve Gündüz , Jacob’un Odası, Mrs. Dalloway, Deniz Feneri , Orlando: Bir Yaşamöyküsü , Dalgalar , Yıllar, Kendine Ait Bir Oda, Londra Manzaraları, Flush, Bir Köpeğin Romanı, Üç Gine, Perde Arası , Virginia Woolf’un Günlükleri, Pazartesi ya da Salı.

Virginia Woolf, 28 Mart 1941’de evlerinin yakınında bulunan Ouse Nehri’nin akışına kendini bırakarak hayatına son verdi.

Previous post
Barış Atay’dan 'Evet' kampanyasına cevap: Mesajı aldık, faşizme ‘Hayır’ diyoruz
Next post
Eğitim-Sen'e operasyon: 37 gözaltı