Ana SayfaDünyaKadınların protestosu üzerine Polanski jüri başkanlığından çekilmek zorunda kaldı

Kadınların protestosu üzerine Polanski jüri başkanlığından çekilmek zorunda kaldı

HABER MERKEZİ – Fransız yönetmen Roman Polanski, kadınların protestosu üzerine ‘Fransa’nın Oscar’ı kabul edilen Cesar ödüllerindeki jüri başkanlığı görevinden çekildi. 

Ünlü yönetmen Roman Polanski feminist grupların tepkisi ve çağrısı üzerine Fransa’nın Oscar’ı kabul edilen Cesar ödüllerindeki jüri başkanlığından çekilmek zorunda kaldı.

83 yaşındaki yönetmen 1977’de Los Angeles’ta 13 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz ettiği için Los Angeles mahkemesi tarafından suçlu bulunmuş, 42 gün hapis cezası yatmıştı.

Hapis cezasının ardından Polanski, yargıcın daha uzun bir süre hapis yatmasını isteyeceğini düşünerek Amerika’yı terk etti, bir daha da geri dönmedi.

ABD’nin geçen ay Polonya’nın Polanski’yi iade etmesi için yaptığı başvuru reddedilmişti.

“Osez Le Feminisme” (Feminist Olmaya Cüret Et) adlı Feminist grup ödül törenin yapılacağı binanın önünde protesto gösterisi düzenleme kararı almıştı.

“Kadınların çektiği acılara saygısızlık”

İnternetteki imza kampanyasında “ABD’de bir çocuğa tecavüzle aranan Polanski, Fransa’da skandalvari bir şekilde korunuyor. Cesar başkanlığına aday gösterilmesi, kadınlara, kadınların çektiği acılara ve on binlerce tecavüz kurbanına saygısızlıktır” deniliyor.

Polanski’nin jüri başkanlığını protesto etmek için internet üzerinden başlatılan imza kampanyasına 61 bin kişi imza vermişti.

Fransa kadın hakları bakanı Laurence Rossignol ise, Polanski’nin başkanlığa aday gösterilmesi kararı karşısında şok olduğunu söyledi ve şunu ekledi:

Bir tecavüz davasının bir adamın hayatına bunca az etki etmesi karşısında çok şaşırdım ve şok oldum. Bu karar, kararı alanların Polanski hakkında yapılan suçlamalara yönelik ilgisizliğini gösteriyor.


Kaynak: Kültür Servisi