Ana SayfaGüncelKHK’yla kapatılan Kürt Enstitüsü’nün açılması için imza kampanyası

KHK’yla kapatılan Kürt Enstitüsü’nün açılması için imza kampanyası

İSTANBUL – Kapatılan İstanbul Kürt Enstitüsü’nün yeniden açılması için bir imza kampanyası başlatıldı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 31 Aralık’ta kapatılan İstanbul Kürt Enstitüsü’nün kapısına vurulan mührün kaldırılması için imza kampanyası başlatıldı.

change.org’da “İstanbul Kürt Enstitüsü yeniden açılsın!” başlığı ile başlatılan imza kampanyasının metninde, Enstitüsü’nün açıldığı 1992 yılından kapatıldığı tarihe kadar Kürt dili, edebiyatı ve tarihi ile ilgili çalışma yapan bir araştırma ve dil öğretim kurumu olduğu belirtildi.

Kürt Enstitüsü’nün Türkiye’deki hukuki sınırlamalar nedeniyle önce bir şirket bünyesinde, 2006 yılından sonra ise dernek statüsü ile çalışmalarını yürüttüğü kaydedilen metinde şunlar ifade edildi:

Ancak ismi dernek olsa da bu kurum bir araştırma merkezi ve Kürtçe dil okulu olarak faaliyet göstermiştir. Bugüne Kürt dili, edebiyatı ve tarihi ile ilgili çalışmaları ve çıkardığı ürünler ile saygın bir yer edinen İstanbul Kürt Enstitüsü, Kürtlerle ilgili onlarca kitabı yayına hazırlamıştır. Her yıl yüzlerce kişiye Kürtçe (Kurmancî- Zazakî) dil öğreten İstanbul Kürt Enstitüsü kapatıldığında dil öğrenmekte olan 300 öğrencisi bulunmaktaydı.

Karar ile Kürt dili ve kimliği önemli bir darbe almıştır. Milyonlarca Kürt yurttaşın yaşadığı İstanbul gibi mega bir kentte insanların kendi dillerini öğrenebileceği en etkin kurum olan İstanbul Kürt Enstitüsü’nün kapatılması büyük bir haksızlıktır. Bir yurttaş olarak bu yanlış kararın geri alınmasını ve İstanbul Kürt Enstitüsü’nün tekrar açılmasını talep ediyorum.

Kampanyaya buradan destek olabilirsiniz.