Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu: Suriye’yi ve Irak’ı karıştırdık, TIR’larla silah gönderdik, IŞİD’i kanka belledik

Kılıçdaroğlu: Suriye’yi ve Irak’ı karıştırdık, TIR’larla silah gönderdik, IŞİD’i kanka belledik

HABER MERKEZİ – Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “TIR’larla silah gönderdik, IŞİD’i kanka belledik. Şimdi Ortadoğu’da bir kabile reisine boyun eğdiler” sözleriyle iktidarın dış politikasını eleştirdi. Anayasa değişikliğine de değinen CHP lideri, bir kez daha bunun ‘rejim değişikliği’ olduğu vurgusunda bulundu ve “Biz buna ‘hayır’ diyoruz, ‘iç çatışma sürecini başlatmayın’ diyoruz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme dair konuştu.

CHP lideri Reina saldırganının yakalanmasından anayasa teklifine, iktidarın dış politikasından işsizlik ve ekonomik krize dek değerlendirmelerde bulundu.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Reina saldırganının yakalanması

Nasıl ki polis arkadaşlarımız Reina katliamcısını yakaladılarsa Adil Öksüz’ü de yakalamalarını bekliyoruz.

Anayasa değişikliği 

Biz Cumhurbaşkanı tarafsız olsun istiyoruz. Adalet dağıtan mahkemelerin tarafsız olmasını istiyoruz. Kışlaya siyaseti sokmayın diyoruz. Adalet dağıtacak bir partinin kontrolünde dağıtılır mı? Cumhurbaşkanı devletin sigortasıdır. Devletin uyumlu çalışmasını sağlar. İktidar ve muhalefet arasında bir tartışma çıktığında ara bulucu olur. Efendim ‘Ben milletim, milli iradeyim’. Yok öyle bir şey! Milli irade 80 milyondur.

Karşı olduğumuz birinci madde, Cumhurbaşkanı bir partinin genel başkanı olmamalı. Nasıl tarafsız olacaksın?

Cumhurbaşkanı hiçbir gerekçe göstermeden Meclis’i fesh edebiliyor. Şimdi istediği zaman Meclis’i fesh ediyorum diyebilecek! Bu, Türkiye’de kaos yartatmaktır. Cumhurbaşkanı diyor ki ben böyle bir yetki kullanmayacağım. Ee başkası kullanırsa?

Bu anayasa değişikliği geçerse rejim tamamen değişecektir, parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçilecek. Kimsenin can güvenliği olmayacak, yargı sadece saraya çalışacaktır. Devlet yönetimine zorbalık hakim olacaktır.

Konuşan, eleştiren içeri. Bir kişi hem Meclis, hem hükümet hem de mahkeme olacak. Siz buna ‘evet’ diyor musunuz? Biz buna ‘hayır’ diyoruz, ‘iç çatışma sürecini başlatmayın’ diyoruz.

Bir kişi hem Meclis, hem mahkeme olacak! Etkisiz, yetkisiz, sembolik bir Meclis olacak! Ben vicdanıma sığdıramıyorum. Ahlakıma sığdıramıyorum. Eğer bu geçerse Meclis’i mezara demokrasiyi de tarihe gömmüş olacağız. Bu sorun ülkesini ve bayrağını seven hepimizin ortak sorunudur. Kendini ister muhafazakar, ister ülkücü, ister devrimci olarak tanımla.

Esas niyetlerini belli ettiler. İktidar partisinin bir milletvekili, aynı zamanda Anayasa Komisyonu üyesi. Çıktı dedi ki; ‘İlk 4 madde değiştirilebilir’ dedi. Türkiye’nin nasıl bir felakete sürüklendiğine artık tanık olduk. TBMM’de hepimizin gözleri önünde ifade etti. Başkent’i değiştireceğiz anlamına geliyor bu, İstiklal Marşı’nı değiştireceğiz anlamına geliyor bu. Laik ve sosyal hukuk devletini değiştireceğiz anlamına geliyor bu.

Dış politika

Dış politikada defalarca söyledik, ‘Yanlış yapıyorsunuz’ dedik. Suriye’yi karıştırdık, Irak’ı karıştırdık, Rusya ile kavga ettik, İran’la kavga ettik. TIR’larla silah gönderdik. IŞİD’i kanka belledik. ‘Yapmayın’ dedik, ‘Siz Baasçısınız’ dediler, ‘Siz bilmezsiniz’ dediler. ‘Dünyada kuş uçsa bize sorarlar’ diyorlardı. Şimdi Ortadoğu’da bir kabile reisine boyun eğdiler. Mavi Marmara’da 20 milyon dolara Türkiye’nin itibarını sattık.

İşsizlik ve ekonomi

‘Ekonomide yanlış yapıyorsunuz’ dedik, ‘dolar her zaman ülkemizde olmaz’ dedik. ‘Katma değeri yüksek ürün üreteceğiz’ dedik. Defalarca söyledik, işsizlik geldi yüzde 12’ye geldi, iş aramaktan umudunu kesenler hariç. Faturayı millet çekiyor. Bir evde işsiz varsa huzur yok demektir. Üniversiteyi bitirmiş ve işsizse ne olacak bu çocuk! Milyonlarca işsiz var. Resmi rakamlara göre 6.5 milyon gerçek rakamlara göre 10 milyon işsiz var. Sadece geçen ay 450 bin kişi işsiz kaldı. Benzin geldi 6 liraya mazot geldi 5 liraya! Çiftçi nasıl üretim yapacak?

Müfredatı değiştireceklermiş. Atatürk’ü, İnönü’yü çıkaracaklarmış. Her bakana göre değişen bir eğitim politikaları var. Hiç bir anne baba, çocuğunu okula huzur içinde göndermiyor. Bunların sonucunda ne oluyor; terör aldı başını gidiyor, dolar aldı başını gidiyor, işsizlik aldı başını gidiyor. Üreticiler zorda.

Bakanlara bakıyorsun hepsi ayrı politikadan bahsediyor. Kimin ne iş yaptığı belli değil. Uyuşturucu kullanımı, fuhuş, kadına şiddet, çocuklarda cinsel istismar, gazeteciler hapiste, akademisyenler hapiste. 10 binin üstünde sadece bir bakanlıktan görevden alınmalar oldu.

Türk lirası Suriye lirası karşısında bile değer kaybetti. Orada savaş var.

Tüm bunlara rağmen çağrı yaptık, her türlü desteği vereceğiz dedik. Ama getiremezler. Yönetemiyorsan ayrılacaksın, bırakacaksın kardeşim!

 




Önceki Haber
Bilgen: Anayasa teklifi geçtiğinde 'İki parti de fazla, tek olsun' diyecek
Sonraki Haber
AİHM'den Ceylan Önkol kararı: Yaşam hakkı ihlali yok