Ana SayfaGüncelKurtulmuş’un Trump yönetiminden iki ‘temennisi’ var

Kurtulmuş’un Trump yönetiminden iki ‘temennisi’ var

HABER MERKEZİ – Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı ardından yaptığı açıklamada Donald Trump yönetiminden iki ‘temennisi’ olduğunu söyledi. Bunlardan biri Gülen’in iadesi, diğeri ise PYD.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, yaklaşık 1.5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın yemin ederek görevine başladığını hatırlatarak konuşmasına başlayan Kurtulmuş, “Ümit ederiz ki yeni yönetim, hem Ortadoğu’da barışı sağlayacak perspektiflere sahip olsun hem dünyada barışı sağlayacak önemli adımların atılabilmesine imkan sağlayacak inisiyatifler alsın” dedi.

2 talep

“Bu çerçevede, özellikle Türkiye ile ABD ilişkileri bakımından eski yönetim zamanında tekrarlanan hataların tekrarlanmayacağı kanaati ve ümidindeyiz” ifadelerini kullanan Kurtulmuş, Türkiye’nin yeni yönetimden 2 talebi olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

Trump yönetiminden, özellikle Türkiye-ABD ilişkilerini yeniden güçlendirmek bakımından iki konuda görüşlerini gözden geçirmelerini tavsiye ve temenni ediyoruz.

Bunlardan birisi 15 Temmuz darbesinde bu halkın bütününe karşı suç işlemiş bir eşkıya çetesinin başı olan Gülen’in ABD’den Türkiye’ye iadesi. Orada oturuyor ama sessiz sakin bir şekilde oturmuyor. Bunun iadesi ile ilgili sürecin başlatılması ve örgütüyle haberleşmesinin önüne geçilmesi en temel isteklerimizden birisidir. İkinci temel mesele ise PYD’ye verilen desteklerin sona erdirilmesi. Bu güç bölgedeki istikrarsızlığın unsuru haline gelmiştir. Bu örgüte artık destek verilmemesini ısrarla talep ediyoruz. Bu iki konudaki gelişme ABD-Türkiye ilişkilerinin yeniden güçlü hale gelmesine vesile olacaktır.

Trump döneminde Gülen’in iade edilmesiyle ilgili taleplerimizi tekrarlayacağız. Burada asıl olan, orada devam eden hukuki bir sürece müdahale etmekten daha çok, yeni Amerikan yönetiminin niyetini ortaya koymasıdır. Yeni Amerikan yönetimi, üç beş tane eşkıyayı yöneten bir eşkıyabaşını mı tercih edecek, yoksa 80 milyonluk bir Türkiye Cumhuriyeti’ni mi tercih edecek? Dolayısıyla biz burada dostluk, müttefiklik ilişkilerimiz çerçevesinde ısrarla Gülen’in iadesi ile ilgili taleplerimizi her platformda dile getiriyoruz. Sonuç alacağımız ümidindeyiz.

Meclis’in tatil edilmesi

CHP’nin mükerrer oy kullanılarak Meclis’in tatil edildiği iddiasına değinen Kurtulmuş, şunları söyledi:

Meclis yoğun bir mesai harcadı ve kararını verdi. CHP’nin mazaretler üretmesine gerek yok. Bundan sonra Meclis’in yapacağı bir şey yok. CHP’li arkadaşlar boşuna heveslenmesin. CHP’liler olgunlukla hareket etmeli. Bundan sonra halkın kararına bakacağız.

Referanduma OHAL’de mi gidilecek?

Kurtulmuş, ‘Referanduma OHAL’de mi gidilecek’ şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

Meclis bu kararı Cumhurbaşkanlığı’na iletecek. Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra 60. günde referandum yapılacak. OHAL başka bir mesele. Referandum tarihi belli olduktan sonra değerlendirilir.

Yeni 4 KHK

Hükümet sözcüsü sabaha karşı Resmi Gazete’de yayımlanan yeni 4 Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) ilişkin şunları söyledi:

Dün itibariyle 4 kararname yayınlandı. Bu kararnamelerle ilgili önemli birkaç husus var. OHAL kararları için inceleme komisyonu kuruldu. Bütün kararlarla ilgili bir itiraz merci olarak 7 kişilik bir komisyonun kurulması kararlaştırılmıştır. Bu süreçte yapılan bir eksiklik varsa, hatalı kararlar varsa bunların düzeltilmesine imkan tanıyan etkili bir hukuk sürecidir. Bu KHK’larla gözaltı süresi 30 günden 7 güne indirildi. Bu da önemlidir. İlk 5 günde avukatla görüşme yasağı da kaldırıldı. Aynı kararname kapsamında 124 kişi göreve iade edilmiştir. Bu KHK’larla getirilen yeni bir husus ise gazilerimiz arasındaki farkların kaldırılmasıdır. Gaziler yaralanmalarının derecesine göre 6 kademede derecelendirilecektir. OHAL’in daha düzgün işletilmesi bakımından bu KHK’lar önemlidir.