Ana SayfaEkolojiMakinaların ‘eko’ programları neden bu kadar uzun?

Makinaların ‘eko’ programları neden bu kadar uzun?

HABER MERKEZİ – “Çamaşır ve bulaşık makinaları en kayda değer enerji oranını suyu ısıtmak için kullanmakta” diyen Gaia Dergi’den Burak Bilen, bu makinaların ‘eko’ programlarının enerji tasarrufu yapmadığı konusundaki yanlış bilinenleri açıkladı.

Çamaşır ya da bulaşık makinalarının “eko” programları en az 3-4 saat sürmekte. Bu yıkama uzunluğundan kaynaklı programların enerji tasarrufu yapmadığı düşünülmekte.

İşin gerçek yüzünü ise Gaia Dergi’den Burak Bilen, şöyle anlatıyor:

Çamaşır ve bulaşık makinaları en kayda değer enerji oranını suyu ısıtmak için kullanmakta. Kullanılan enerjinin ortalama yüzde 70’i suyu ısıtmaya harcanmaktadır. Eko programlarda ise suyu 60 derece yerine 40 dereceye çıkarırsınız. Yani suyu ısıtmak için harcanan enerjiden kısarsınız. Su miktarını da daha az kullanarak ısıtma enerjisini iyice azaltırken fazla su tüketiminin de önüne geçmiş olursunuz.

Isıtmadan tasarruf ettiğiniz enerji o kadar yüksektir ki çamaşır yıkama kalitesini 60 derecedekiyle aynı tutmak için yıkama süresi uzun tutulmaktadır. Sürenin uzunluğu için harcanan enerji miktarı ise ihmal edilebilecek kadar düşüktür.

Ayrıca elektrik kullanım saatlerine göre tarifelendirme uygulaması ile akşam 22’den sonra makinalarınızı çalıştırırsanız 3-4 saatlik yıkama süresi de sizin için bir sorun oluşturmaktan çıkacaktır.

Bunlara ek olarak, uzun yıkamalar makinaların ömründe ciddiye alınacak bir kayıp oluşturmaz. Yani eko programları kullanarak enerjiden ve sudan büyük oranda tasarruf eder ve doğanın korunmasına katkı sağlamış olursunuz. İklim değişikliğinin önüne geçebilmek için atılacak en küçük adımların bile çok değerli olduğu unutulmamalıdır.

 

Previous post
Bahçeli: MHP'li vekiller teklife 'evet' diyerek Türkiye’nin önünü açtı
Next post
Astana görüşmeleri yarın başlıyor: ‘Kürtler yoksa başarı şansı da yok’