Ana SayfaGüncelMeclis’te ‘hızlı’ mesai: Kabul edilen 5 madde neler içeriyor?

Meclis’te ‘hızlı’ mesai: Kabul edilen 5 madde neler içeriyor?

HABER MERKEZİ – Anayasa değişikliği teklifinde Meclis tarihinin en uzun ve hızlı mesailerinden birini yaparak Anayasa değişiklik teklifinin 12, 13, 14, 15 ve 16. maddelerini kabul etti. Peki kabul edilen 5 madde neleri kapsıyor?

‘Başkanlık sistemini’ de içeren 18 maddelik Anayasa değişiklik teklifinin 5 maddesi AKP ve MHP’nin  mesaiyi uzatması sonucu dün geceki birleşimde kabul edildi.

Meclis’in “hızlı” mesaisi ile kabul edilen taslağın 12, 13, 14, 15 ve 16. maddelerinin ayrıntıları şöyle:

Cumhurbaşkanı’na OHAL yetkisi

Teklifinin 12’inci maddesi Cumhurbaşkanı’na “OHAL ve savaş hali ilanı yetkisi” getirilmesini öngörüyor. Bu madde 344 “evet” oyu ile kabul edildi.

13’üncü madde ise mahkemelerin kuruluş, görev ve yetkileri ile işleyiş ve yargılama usullerine ilişkin düzenleme kapsamında askeri mahkemelerin kaldırılmasını öngörüyordu. Madde 343 “evet” oyu ile kabul edildi.

AYM’nin üye sayısı 17’den 15’e indiriliyor

14’üncü madde, yargı organlarına ilişkin düzenlemeleri içeriyor. 14. maddenin gizli oylaması sonucu madde 341 “evet” oyuyla kabul edildi. Teklif maddesi ile Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısının 17’den 15’e indirilmesi öngörülüyor.

Merkezi bütçe Cumhurbaşkanı tarafından sunulacak

Tasarının 15’inci maddesi ise merkezi bütçeye dair. Madde mevcut Anayasa’nın 161. maddesinde yapılması önerilen değişiklikle merkezi bütçenin Cumhurbaşkanı tarafından sunulması ve buna dair düzenlemeleri ön görülüyor. Bu maddede 341 “evet” oyuyla kabul edildi.

Günün kabul edilen son maddesi ise 6 ayrı fıkra ile 58 ayrı hususta düzenlemeyi getirecek olan 16. madde.

48 saat sonra ikinci tur oylama yapılacak

18 maddeden oluşan teklifin geriye sadece iki maddesinin görüşmeleri kaldı. Saat 16.00’da toplanacak olan 59’uncu birleşimde de bu son iki madde görüşülüp oylanacak. Teklifin maddeleri üzerine birinci tur oylamasının tamamlanmasının ardından en az 48 saat sonra teklifin ikinci tur oylamalarına geçilecek. İkinci tur oylamada sadece maddeler üzerinde tekrar görüşme olmayacak. Maddelerin ve teklifin tümünün oylaması yapılacak.

İkinci tur oylamada da referandum sınırı olan 330 “kabul” oyu aranacak. 330’un altında “kabul” oyu alan maddeler tekliften düşecek. Teklifin tümü üzerindeki oylamada da 330 “kabul” oyuna ulaşılmadığı takdirde değişiklik teklifi Meclis’ten geçemeyecek.

  ‘BAŞKANLIK’ TEKLİFİ | İlk turda 18 madde de kabul edildi

 




Önceki Haber
Gergerlioğlu: Ülke ateş çukuruna sürükleniyor, Erdoğan’ın güvendiği buzdağı eriyor
Sonraki Haber
HDP'li Bilgen'den Garo Paylan açıklaması