Ana SayfaGüncelMülkiye’deki Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı’ndan KHK’yla ihraca karşı ortak tutum

Mülkiye’deki Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı’ndan KHK’yla ihraca karşı ortak tutum

HABER MERKEZİ – Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı Dr. Faruk Alpkaya’nın KHK ile ihraç edilmesine karşı aldığı kararı açıkladı. Anabilim Dalı tarafından alınan kararda üniversite yöneticilerinin yaşanan hukuksuzluğa ortak olduğu vurgulanırken “Tüm üniversite yöneticilerini akademik kimliklerini, sorumluluklarını hatırlamaya çağırıyoruz” denildi.

OHAL Kanun Hükmünde Kararnameleri (KHK) ile yapılan görevden alma ve ihraçlara geçtiğimiz günlerde yenisi eklendi.

6 Ocak tarihli üç KHK’dan biri olan 679 sayılı KHK ile 649 akademisyenin görevine son verildi. İhraç edilen bu akademisyenlerden 41’i ise ‘Barış İçin Akademisyenler’ imzacısı öğretim görevlileriydi.

Ankara Üniversitesi’nden de barış imzacısı akademisyenler ihraç edilirken, üniversitenin Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı’nda öğretim görevlisi olan Dr. Faruk Alpkaya da görevinden alındı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı ise bu ihraca karşı alınan kararı içeren bir açıklama yayınladı.

Anabilim Dalı’nın açıklamasında özgür ve eleştirel düşünebilmenin yani üniversitenin varlık koşulunun ortadan kaldırıldığı ifade edilerek “Haksız bir şekilde mesleğinden uzaklaştırılan meslektaşımız Faruk Alpkaya ile bu süreçte dayanışma içerisinde olacağımızı duyuruyor, tüm üniversite yöneticilerini akademik kimliklerini, sorumluluklarını hatırlamaya çağırıyoruz” denildi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı tarafından alınan karar şöyle:

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı olarak meslek onurumuza sahip çıkmak ve yaşanan hukuksuzluğa ortak olmamak adına, kamuoyuna duyururuz:

Eylül 2016’dan beri KHK yoluyla meslekten ihraç edilen Ankara Üniversitesi mensuplarına 6 Ocak 2017 günü yeni hocalarımız eklendi ve 679 Sayılı KHK ile Anabilim Dalımız öğretim görevlisi hocamız Dr. Faruk Alpkaya da işinden, mesleğinden ihraç edildi.

Gerçekte ise olan şudur: Meslektaşlarımız hiçbir hukuki gerekçe gösterilmeksizin, salt olağanüstü hal koşullarına dayanılarak damgalanmakta, kriminalize edilmektedir. Bu süreçte rol üstlenen üniversite yöneticileri bu hukuksuzluğa ortak olmakta, bir bütün olarak üniversiter değerlerin yok edilmesine katkı sunmaktadırlar. Gerçekte olan, özgür ve eleştirel düşünebilmenin, yani üniversitenin varlık koşulunun ortadan kaldırılmasıdır.

Anabilim Dalımız mensubu Dr. Faruk Alpkaya bir akademisyendir. Ömrünü SBF’ye, öğrencilerine, derslerine adamış, mesleğine tutkun bir üniversite hocasıdır. Ve üniversite hocasının bütün bir ömrüne yayılan emeği, yetiştirdiği öğrenciler ve ardında bıraktığı iz mesnetsiz iddialarla, hukuk dışı ihraçlarla silinemez. Faruk Hoca’nın bıraktığı iz de silinmeyecektir.

Haksız bir şekilde mesleğinden uzaklaştırılan meslektaşımız Faruk Alpkaya ile bu süreçte dayanışma içerisinde olacağımızı duyuruyor, tüm üniversite yöneticilerini akademik kimliklerini, sorumluluklarını hatırlamaya çağırıyoruz.

Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı Akademik Kurulu