Ana SayfaDünyaMültecilere yardım ettiği için yargılanan çiftçi: ‘Mesleğim insanları doyurmak’

Mültecilere yardım ettiği için yargılanan çiftçi: ‘Mesleğim insanları doyurmak’

HABER MERKEZİ – Fransa’da bir köyde kümes hayvancılığı ve zeytin yetiştiriciliği yapan çiftçi Cedric Herrou, göçmenlere yardım ettiği için yargılanıyor. Çiftçi Herrou “Mesleğim  insanları doyurmak” diyor.

Yasadışı yollarla İtalya’dan Fransa’ya geçen göçmenleri barındırmakla suçlanan Fransız çiftçinin yargılanması Avrupa’da göçmenlerin nasıl muamele gördüğünün bir örneği.

İtalya sınırına yakın bir köyde kümes hayvancılığı ve zeytin yetiştiriciliği yapan  çiftçi Cedric Herrou, 5 yıl hapis cezası ve 30 bin avro parası cezası almakla karşı karşıya.

Çarşamba günü Nice’de görülen davada 300 den fazla çiftçi ve eylemci Herrou’ya destek olmak için bir araya geldi. Bazı eylemciler “Dayanışmaya evet, mülteciler ve göçmenler hoşgeldiniz” pankartları açtı.

“Benim mesleğim çiftçilik, yani insanları doyurmak”

Gazetecilere konuşan Cedric Herrou, “İnsanların giriş izin belgesi olup olmadığına bakmak benim görevim değil. Benim mesleğim çiftçilik, yani insanların karnını doyurmak” dedi.

“Babam ve annem gibi davrandı”

14 yaşındaki mülteci Zehra ise Herrou’yla ilgili şunları söyledi.

Bana her şeyden daha çok umut verdi. O, babam ve annem gibi davrandı. Hayatımda Cedric gibi bir insanla karşılaşmadım. Çok iyi bir insan ve buradaki herkese yardım ediyor.

Herrou’nun, Fransa’nın Riviera kasabasıyla İtalya’nın Ventimiglia kasabasının arasında bulunan Breil-sur-Roya’daki evinde son birkaç ayda yüzlerce göçmeni sakladığı söyleniyor.

Herrou’nun avukatı Zia Oloumi  “Davanın 10 Şubat’ta karara bağlanması bekleniyor” dedi.

Avukat Oloumi, Herrou’yla birlikte üç kişinin daha 20 Ekim’de Fransa Ulusal Demiryolu’na ait bir binada gözaltına alındığını söyledi. Ayrıca yanlarında 29’u çocuk 57 göçmenin yanı sıra Herrou’nun yöneticisi olduğu STK’nın 30 üyesi ile doktor ve hemşireler de orada bulunuyordu.

Herrou, göçmenleri kendi yaşadığı bölgedeki karavanlarda ve çadırlarda barındırıyordu. Avukat Oloumi’ye göre gözaltına alınan üç kişiden sadece Herrou  “yabancıların illegal yollarla girişine, kalmasına ve dolaşımına yardım etmek” ve “ yasadışı şekilde özel alanı işgal etmek”ten yargılanıyor.

Avukat Oloumi, “Herrou daha önce Ağustos ayında sekiz Eritreli’ye yardım ederken yakalandı fakat o durumda dava açılmamıştı” dedi.

Herrou, Ekim ayında CNN’e verdiği röportajda şunları söylemişti:

Sınırı geçmek için kağıdı olmayan göçmenlere yardım ediyorum.İnsanlara izin kağıdı olup olmadığını sormak benim işim değil.Genç göçmenlere uzun yolculuklarına çıkmadan önce kalacakları ve dinlenecekleri yerler veriyorum.Bu Roya vadisinde bir gelenektir. İkinci Dünya Savaşı’na baktığınızda tarihimizde insanlara yardım ettiğimizi görürsünüz.


Çeviri: Lokman Sazan

Kaynak: CNN International

Previous post
Ömerli Belediyesi'ne kayyum atandı
Next post
O kale bu kaledir: Caber Kalesi'nin tarihi ve önemi üzerine