Ana SayfaBilim ve TeknolojiNeden intikam almak kişiye kendini iyi hissettirir?

Neden intikam almak kişiye kendini iyi hissettirir?

HABER MERKEZİ – Neden mağlup olunan bir oyunun rövanşı, öbüründen daha heyecanlı olur? İntikam alınca kişi neden kendini iyi hisseder? Peki, sosyal kimliğe yapılan herhangi bir darbeye intikam gibi saldırgan bir tepki vermek yerine, sakin kalmanın ve iyi hissetmenin bir yolu var mıdır? Yapılan bir araştırma, bu sorulara yanıt veriyor.

Amerikan Psikiyatri Birliği’nin aylık olarak çıkarttığı Kişilik ve Sosyal Psikoloji dergisinde (Journal of Personality and Social Psychology) yayımlanan bir çalışma, kendini kabul görmeyen ve istenmeyen biri olarak hisseden insanların intikama yatkın olmalarının sebebini, aslında bilinçaltlarında duygularının dengeli olduğu biçime geri dönmek istemeleri olduğunu söylüyor.

Araştırmacıların 1.700’ün üstünde katılımcıya, sosyal olarak kabul görülmemeyle agresiflik arasındaki duygusal bağın incelendiği 6 adet deney uygulaması ile elde edilen sonuçlara göre reddedilmiş insanlar, intikamın keyifli yanını kullanarak zarar görmüş ruh hallerini yeniden eski haline getirme motivasyonuyla agresif davranıyor.

Reddedilme ve agresiflik

Araştırmacılara göre sosyal olarak kabul görmeme ve reddedilme, agresifliği arttırıyor. Buna ilave olarak kişinin moralini agresif güdülerle düzeltmeye çalışması, daha çok saldırganlaşmasına sebep oluyor.

Yine yapılan çalışmalarda reddedilme ile kişinin duygusal durumunu düzeltme yöntemleri arasında kayda değer bir bağlantı gözlemlenirken; reddedilme ve kabul görülmeme bağlantılı saldırganlığın öncelikli olarak ruh halini iyileştirmek isteyen insanlarda meydana geldiği belirtiliyor.

Ayrıca araştırmacılar, saldırganlığın negatif yorum alan katılımcılar üzerinde olumsuz etkiyi azaltmakta ve onu pozitife çevirmekte oldukça başarılı olduğuna ancak pozitif yorumlar alan katılımcıların üzerinde benzer bir etkisi olmadığına da dikkat çekiyor.

İntikam arzusunun yerine geçecek etkili alternatifler

Çalışmadaki araştırmacılardan biri ve aynı zamanda Virginia Commonwealth Universitesi’nde psikoloji profesörü olarak görev yapan David Chester, Broadly’e verdiği röportajda katılımcıların sosyal olarak kabul gördüklerindeki, yani her şey yolunda gittiğindeki hisleriyle intikam aldıktan sonraki hislerinin aynı olduğunu söylüyor. Yani Chester’a göre intikam, onların üzerinde kabul görülme kadar tatmin edici bir etki bırakıyor. Bu yüzden de intikam almanın duygular üzerinde tahmin ettiğimizden de çok etkisi var olduğunu ifade ediyor.

Chester ilave olarak, “Saldırganlık, amaca giden yoldaki araç. Ve buradaki amaç da duygusal dengenin ve özdengenin olduğu hale geri dönmek” diyor ve ekliyor: “Olay yalnızca hedefe zarar vermek değil, olay daha çok bu zararın kişiye hissettirdikleri.”

Bulgular biraz can sıkıcı görünse de Chester aslında buradan pozitif bir sonuç çıkarılabileceğini de söylüyor:

Eğer saldırganlık duygularla alakalı bir stratejiyse, onu başka bir stratejiyle alt edebiliriz. Egzersiz yapmak, özellikle kişinin içinde bulunduğu düşünce ve davranışları yargılayıcı olmadan fark etmesini sağlayan farkındalık egzersizleri ve zihin rahatlatma gibi egzersizler hedefimize ulaşmamızda yardımcı olacaktır. Bunun gibi intikam arzusunun yerine geçecek etkili alternatifleri de test etmeliyiz.


Bu haber Oggitodaki Denis Gürcü tercümesinden derlenmiştir. 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Muradiye Belediyesi’ne kayyum atandı
Sonraki Haber
Cumhurbaşkanı'ndan Ortaköy saldırganına ilişkin ilk açıklama