Ana SayfaÇalışma YaşamıNuriye Gülmen: Korkuttuklarını sanmasınlar, direnişimiz tekil bir direniş değil

Nuriye Gülmen: Korkuttuklarını sanmasınlar, direnişimiz tekil bir direniş değil

HABER MERKEZİ – Ankara’da 59 gün boyunca açığa alınmasına karşı eylem yapan akademisyen Nuriye Gülmen yeni çıkarılan KHK ile mesleğinden ihraç edildi. Gazete Karınca’ya açıklamalarda bulunan Gülmen, “Birçok meslektaşım ve kıymetli insan mesleğinden edildi; ancak korkuttuklarını sanmasınlar, çünkü karşılarında duracağız” diyerek işlerine geri dönebileceklerini, KHK’ları geri çektirebileceklerine inandıklarını söyledi. Gülmen, eylemlerinin ‘tekil bir direniş’ olmadığını vurgulayarak birlikte mücadele çağrısı yaptı.


Röportaj: ALTAN SANCAR


Ankara’da yaklaşık iki aydır “KHK ile açığa alındım, işimi istiyorum” diyerek direnen ve 6 Ocak 2017 tarihinde yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile mesleğinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen, direnişinin 60’ıncı gününde gelinen noktayı ve ihraç kararını Gazete Karınca’ya değerlendirdi.

‘İhraç kararını direnişle karşılamaktan onur duyuyorum’

Direnişinin 60. gününde ihraç edildiğini öğrenen Gülmen, “İhraç kararını direnişle karşılamaktan onur duyuyorum” dedi. Akademide çalışmaya başladığından bu yana devrimci kimliğinden ötürü bu tarz saldırılara maruz kaldığını söyleyen Gülmen sözlerini şöyle sürdürdü:

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde görev yaparken, 2015 yılında da işten atıldım ve bir yıllık sürecin sonunda mahkeme kararı ile görevime geri dönme hakkı kazandım. Ancak işe döndükten hemen sonra açığa alındım ve üç ay sonra da ihraç edildim. Benim için yıldırma politikalarına maruz kalmak ve çalıştığım kurumdan atılmak yeni bir durum değil. Ancak bu defa halihazırda bir mevzimiz var ve bu atılma haberini direnişle karşılamaktan onur duyuyorum.

Direnişin işe dönüşleri hedeflediğini, ancak esas meselelerinin iş güvencesi olduğunu belirten Gülmen, işe iade edilseler dahi bir amirin iki dudağından dökülecek sözlerin baskısı altında çalışmanın anlamsız olduğunu belirtti. Hükümetin asıl hedefinin tehdit altında ve biat ederek çalıştırma olduğunu vurgulayan Gülmen, “Devrimci ve demokrat sendikalara üye olan herkes, işten atılma korkusu ile çalışıyor” dedi.

‘Direnişimiz tekil bir direniş değil’

Olağanüstü Hal (OHAL) ile beraber ortaya çıkan uygulamaların yanında, toplumun aklında “Bir şey yapamayız” algısı oluşturulmak istendiğini ve bu duruma teslim olunmaması gerektiğini belirten Gülmen, sözlerine şöyle devam etti:

OHAL ile beyinlerimizi teslim almak istiyorlar. Buna teslim olmamak gerekiyor, çünkü direnişin esas anlamı bu. Direniş ile işimize geri dönme, KHK’leri geri çektirme iddiasına sahibiz ve buna inanıyoruz. Direnişimiz tekil bir direniş değil. İşe iademizi istediğimiz kadar, KHK’lerin geri çekilmesini ve iş güvencemizi de kazanmayı hedefliyoruz.

‘Birlikte bir mücadele vermeliyiz’

Dayanışmanın, doğrudan emeğe sahip çıkma temelli ve sürekli bir direniş etrafında örülmesi gerektiğini söyleyen Gülmen, şöyle konuştu:

AKP iktidarı, her ne kadar kriz halinde olsa da örgütlü biçimde emeği ve emekçileri hedef alıyor ve kendi kadrolarını yerleştirmeye çalışıyor. Bu nedenle emeğe yönelen saldırı karşısında da birlikte hareket eden ve örgütlenmiş bir direniş görmeli. Çünkü bugün atılmayanlar da yarın işten atılmaya başlanacak, birçok insan işsiz bırakılacak. Tam da bu nedenlerden ötürü, dayanışmanın da ötesine geçerek, birlikte ve çetin bir mücadele vermeliyiz.

‘Korkuttuklarını sanmasınlar, karşılarında duracağız’

Direnişlerinin ilk günlerinde sonuç alamamaları halinde açlık grevine başlayabileceklerini açıklayan Gülmen, grev seçeneğinin yakıcı bir gündem olarak karşılarında durduğunu belirtti. İsimlerinin bir listede yayınlanması ile işlerinden olmalarının içlerine adeta ‘kor gibi düştüğünü’ belirten Gülmen, şunları söyledi:

Birçok meslektaşım ve kıymetli insan mesleğinden edildi; ancak korkuttuklarını sanmasınlar, çünkü karşılarında duracağız. Direnişimiz kazanılmış bir mevzi, takip edenlere de karşılığını bulacağına inandığımız bir çağrı yapıyor ve kazanma iddiamız var. Bizler açısından temel mesele, dayattıkları teslimiyete boyun eğmemek. Sosyal medya trollerini, tetikçilerini üzerimize salmaya devam dahi etseler direniş kendi motivasyonu ile sonuna kadar sürecek.


  'İşimi istiyorum' diyen Nuriye Gülmen de son KHK ile ihraç edildi
  Üç yeni KHK: 83 dernek kapatıldı, 649 akademisyenin görevine son verildi