Ana SayfaDünyaObama’dan ‘veda konuşması’: Demokrasi onu hafife aldığımız zaman tehdit altındadır

Obama’dan ‘veda konuşması’: Demokrasi onu hafife aldığımız zaman tehdit altındadır

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Barack Obama, yaptığı veda konuşmasında Amerikan halkına ‘demokrasiye sahip çıkma’ çağrısı yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama, görevini Donald Trump’a devretmesine günler kala veda konuşması yaptı.

Obama, ülkesinde demokrasi için tehdit oluşturan üç konudan bahsetti: Ekonomik eşitsizlik, farklı ırklar arasındaki bölünme ve toplumun farklı katmanlarının kendi “baloncuklarına” çekilmesi.

8 yıllık başkanlık

Obama, Chicago’da gerçekleşen veda konuşmasında, göreve geldiği 8 yıl öncesine göre ABD’nin her yönüyle “daha iyi, daha güçlü” bir ülke olduğunu savundu.

Konuşmasında ağırlıklı olarak Amerikan kamuoyunun beklentilerine 8 yıllık başkanlığı döneminde nasıl karşılık verdiğini anlatan Obama, Trump’a başkanlığı “sorunsuz bir şekilde” devredeceğini söyledi.

Demokrasi

Obama, “Demokrasi onu ne zaman hafife alırsak o zaman tehdit altındadır” diyerek de Amerikan toplumuna uyarı mesajı yolladı.

Suriye ve Ortadoğu

Dış politikayla ilgili sınırlı yorumlar yapan Obama, Suriye’deki iç savaşa ve Ortadoğu ile ilgili sorunlara değinmedi.

Sadece IŞİD’le mücadeleye dair açıklamalarda bulunan Obama, IŞİD’e karşı verdikleri kararlı mücadelede örgütün birçok liderini öldürüldüklerini ve IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon sayesinde örgütün elindeki toprakların yarısından fazlasını kaybettiğini söyledi.

Rusya ve Çin

Rusya ve Çin gibi rakiplerinin “ABD ayarında olmadığını” da ifade eden Obama, kendi değerlerinden vazgeçmedikleri sürece bu üstünlüklerini koruyacaklarını belirtti.

Amerikan halkına “umutlu olmaları” ve “dirayetli durmaları” çağrısını yapan Obama, “Evet yapabiliriz. Evet yaptık” diyerek sözlerini tamamladı.

20 Ocak’ta Trump devralacak

Obama, ABD’nin ilk siyah başkanı seçilmişti.  Donald Trump, 20 Ocak’ta başkanlık görevini resmi olarak Obama’dan devralacak.