Ana SayfaGüncel‘OHAL sürecinin özeti’: Gazeteciler 18 gündür gözaltında

‘OHAL sürecinin özeti’: Gazeteciler 18 gündür gözaltında

HABER MERKEZİ – 25 Ekim’de gözaltına alınan gazeteciler Ömer Çelik, Metin Yoksu, Tunca Öğreten, Derya Okatan, Mahir Kanaat ve Eray Saygın 18 gündür gözaltında. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, gazetecilerin gözaltına alınmalarını “OHAL sürecinin özeti” olarak yorumluyor.

Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın maillerine ilişkin haberler nedeniyle İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’da 25 Ekim günü evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alınan OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi (KHK) ile kapatılan DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik  ve muhabiri Metin Yoksu, Diken yazarı Tunca Öğreten, ETHA Yazıişleri Müdürü Derya Okatan, Birgün Gazetesi Muhasebe Sorumlusu Mahir Kanaat ve Yolculuk Gazetesi İmtiyaz Sahibi Eray Sargın 18 gündür gözaltında tutuluyor.

Gazeteciler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından 24 Ocak’a kadar gözaltı kararı bulunuyor.

Gazetecilerden Çelik, Yoksu ve Okatan’ın avukatı Özcan Kılıç, 2 Ocak’ta müvekkillerinin gözaltında tutulmasıyla ilgili İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulunmuştu. Kılıç itirazında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararının kaldırılması ve müvekkillerin serbest bırakılmasını istemişti. Bu itiraza olumlu yanıt verilmedi.

‘OHAL sürecinin özeti’

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ise gazetecilerin “örgüt üyeliği” ile suçlanmalarına anlam veremediğini söyledi.

dihaber‘e konuşan Yaman Akdeniz, konuya ilişkin şunları ifade etti:

Yakından tanıdığım bir gazeteci olan Tunca Öğreten’in Redhack veya herhangi bir ‘terör örgütüne’ üye olması mümkün değildir. Tunca sadece gazetecilik mesleğinin gereği olarak Redhack tarafından paylaşılan Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın maillerinin içeriği hakkında kamuoyunu yakından ilgilendiren meselelerle ilgili çeşitli haberler yapmıştır. Bu söylediklerim diğer gözaltında bulunan gazeteciler için de geçerlidir.

RedHack’in yayınlamış olduğu bilgileri haber yapan gazetecilerin gözaltına alınıp, Albayrak hakkında herhangi bir soruşturmanın açılmamasını ise Akdeniz, “OHAL sürecinin özeti” olarak yorumladı.