Ana SayfaÇeviriPatrick Cockburn: Türkiye’de yayılan Selefi inanış IŞİD hücrelerine zemin hazırlıyor

Patrick Cockburn: Türkiye’de yayılan Selefi inanış IŞİD hücrelerine zemin hazırlıyor

HABER MERKEZİ – Ortaköy Katliamı’nın ardından kaleme aldığı yazıda Türkiye’nin Suriye politikasına dikkat çeken gazeteci Patrick Cockburn, “Erdoğan ne kadar sert açıklamalar yaparsa yapsın giderek Suriye’de kesin zaferle çıkamayacağı bir savaşın içine sürükleniyor” değerlendirmesinde bulundu. Selefi inanışın Türkiye’de yayıldığına da dikkat çeken Cockburn, “Bu, IŞİD’in son birkaç yıldır hücreleri için verimli bir zemin sağlıyor” dedi. 


Çeviri-Derleme: LOKMAN SAZAN


The Independent’ın Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, IŞİD’in İstanbul Ortaköy’de bir gece kulübüne dönük gerçekleştirdiği ve 39 kişinin yaşamını yitirdiği saldırının ardından bir yazı kaleme aldı.

Yazısında Türkiye’nin Suriye politikasına dikkat çeken Cockburn, Türkiye’nin Suriye’de ‘kesin zaferle çıkamayacağı bir savaşın içine sürüklendiğini’ yazdı.

Selefi inanışın Türkiye’de yayıldığına da dikkat çeken Cockburn, “Bu, IŞİD’in son birkaç yıldır hücreleri için verimli bir zemin sağlıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Cockburn giderek artan şiddetin biriken etkisinin ise Türkiye toplumunu ‘gittikçe artan korku iklimi içinde kutuplaşmış ve istikrarsız yaşamaya razı ettiğini’ söyledi.

Patrick Cockburn’un yazısından bazı bölümler şöyle:

“Hükümet saldırıları nasıl engelleyeceğini bilmiyor”

İstanbul’daki bir gece kulübünde 39 sivilin IŞİD tarafından öldürülmesi Türkiye’de son haftalarda gerçekleşen katliamların sonuncusu. Saldırıların failleri farklı olabilir fakat toplu vahşetin biriken etkisi Türkleri gittikçe artan korku iklimi içinde ve istikrarsız yaşamaya razı ediyor. Aynı zamanda açıkça görülüyor ki Türk hükümeti bu saldırıları nasıl engelleyeceğini bilmiyor.

Türk hükümeti IŞİD’i ortadan kaldırmak için ne yaparsa yapsın bu acımasız vahşetin devam etmesi muhtemel. IŞİD, Reina gece kulübünde ve havalimanındaki saldırılarda olduğu gibi Türkiye’de iyi yer edinmiş yerel militanlarını kullanabilir ya da dışarıdan katillerini getirebilir.

Fransa, Belçika ya da Almanya’da olduğu gibi ölmeye hazır olan katillerin sıradan sivilleri hedef almasını engellemek imkansız. Saldırıların başarıya ulaşması “güvenlik kusuru” olarak söylense de pratikte hiçbir güvenlik, emniyeti sağlayamaz.

Türkiye’de ‘terörizmi’ Avrupa’dan ve Ortadoğu’dan farklı kılan şey ölü sayısından ziyade, saldırıyı icra edenlerin çeşitliliğidir. Üç hafta önce İstanbul’da bir futbol stadyumunun dışında çoğu polis 44 kişinin öldürülmesi TAK tarafından üstlenildi. Erdoğan, 15 Temmuz başarısız darbe girişiminden sorumlu tutulan Fettullah Gülen destekçilerinin 19 Aralık’ta Rusya’nın Türkiye büyükelçisine Ankara’daki suikastı yapmakla suçladı.

“Türkiye’de selefi inanış yayılıyor, bu da IŞİD için zemin hazırlıyor”

Türkiye içinde ve dışında binlerce üyeye sahip bu güçlü grupların hiçbiri kısa sürede devre dışı kalmayacak. Ankara’daki hükümet, bu grupların izlerini takip edip ‘inlerine kadar gireceğiz’ gibi alışıldık sözler kullanıyor. 2011’den sonraki Suriye iç savaşına Erdoğan’ın sağlıklı düşünülmemiş müdahalesi IŞİD ve PKK’nin Irak ve Suriye’de fiili olarak bir devlet oluşturmasına neden oldu.

Bir zamanlar Türkiye’yi transit bir nokta ve barınak olarak kullanan IŞİD, şimdilerde ülkeyi düşman ilan ederek ölçülü saldırılarıyla maksimum bölünmeye neden oluyor. Son iki yıldır Türklerin saldırılara yönelik tepkisinin çarpıcı özelliği ulusal dayanışmaya yol açmayıp, aksine terörizmin gelişmesinin durumunu yaratma tartışmalarında Erdoğan yanlısı ve karşıtlarının birbirlerini suçlamasıyla devam ediyor.

Gece kulübüne saldırının başka bir boyutu daha var: saldırıyla gerici İslamcıların sempatisi ve desteği hedeflendi. Selefi inanış Türkiye’de yayılıyor ve bu, son birkaç yıldır, IŞİD’in hücreleri için verimli bir zemin sağlıyor.

“Kazanmanın mümkün olmadığı savaş”

Erdoğan, Kuzey Suriye’nin içine doğru ilerleyerek IŞİD ve Suriye Kürtlerini ezmekle tehdit ediyor. Türk kuvvetleri Halep’in kuzey doğusundaki IŞİD’in kalesi El Bab’a çok yakın fakat sert bir direnişle karşı karşıya ve çok önemli kayıplar yaşıyor. Erdoğan’ın bütün sert konuşmaları Türk ordusunun ve yerel müttefiklerinin çok az dostunun ve çok tehlikeli düşmanlarının olduğu Suriye’de başarı elde etme umudu üzerine değil  aksine kazanmanın mümkün olmadığı bir savaşın içine çekiliyorlar.