Ana SayfaGüncel‘PYD masada olmalı’ diyen ABD’den bir açıklama daha

‘PYD masada olmalı’ diyen ABD’den bir açıklama daha

HABER MERKEZİ – ABD’den Astana’daki Suriye görüşmeler için “PYD masada olmalı” sözleriyle ilgili yeni bir açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, Astana’da gerçekleşecek Suriye görüşmeleri öncesi PYD’nin IŞİD’e karşı en etkili mücadele eden grup olduğunu ve barış görüşmelerinin yapılacağı masada olması gerektiğini söylemişti.

Dışişleri Sözcüsü Toner, PYD’nin çözüm masasında yer alması gerektiğine dair bu sözlerine açıklık getirdi.

Suriyeli Kürtlerin Suriye’nin geleceğinde söz hakkı olması gerektiğini vurgulayan Toner, Türkiye’nin tepkisine yol açan açıklamasının illa ki ‘PYD masada olmalı’ anlamına gelmediğini ifade etti.

Duvar’ın aktardığı habere göre Toner, Türkiye’nin gösterdiği tepkiye bir yanıtı olup olmadığı sorusuna ise ABD’nin uzun süredir Suriye krizini Suriyelilerin yöneteceği ve daha temsili, barışçıl ve birleşik bir ülke yaratabilecek bir siyasi çözüm bulunması gerektiğini söyleyerek karşılık verdi ve şöyle devam etti:

Salı günkü sözlerimin tek nedeni ve tek bağlamı buydu. BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı açıkça, Suriye’nin geleceğine Suriyelilerin karar vereceğini belirtiyor. Ve bütün Suriyelilerin -ki bu, Suriyeli Kürtleri, Arapları, Türkmenleri, bütün grupları kapsar – bu süreçte söz hakkına sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla yeni görüşme ve müzakerelerin başlaması halinde masada illa ki kimlerin olması gerektiğinden söz etmiyordum. Basitçe, bu siyasi süreçten ne çıkarsa çıksın, bunun bütün Suriyelilerden kabul görmesi gerekeceğini söylüyordum. Bütün Suriyelilerin söz hakkı olmalı.”

Toner, “Bu Amerika’nın pozisyonunda bir değişiklik anlamına mı geliyor?” sorusuna ise “Kesinlikle hayır. Aylardır bunu söylüyoruz” yanıtını verdi.

Astana hazırlıkları

Rusya, İran ve Türkiye, Suriye’de siyasi çözüm için ortaklaşa yürütülecek sürecin başlatıldığını geçtiğimiz günlerde açıklamıştı.

8 maddelik bir deklarasyonla üç ülkenin de Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duyduğu ve çözümün askeri olamayacağına inandığı belirtiliyordu. Bu deklarasyon ayrıca Türkiye’nin şu zamana kadarki Suriye politikasıyla tamamıyla zıt ifadeler de içeriyordu.

Ateşkes görüşmelerinin Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Ocak ayında düzenlenecek toplantılarda, Türkiye, İran ve Rusya’nın yanı sıra, Suriye hükümeti ve ‘muhalif’ olarak adlandırılan gruplar da yer alacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Astana’daki görüşmeler için yaptığı açıklamada “Zirvede PYD yer almayacak” demişti.

Toner’in PYD’nin masada olması gerektiğine yönelik sözleri, Astana’da yapılması beklenen ve Suriye rejiminin de dahil olacağı, Suriye’nin geleceği konusunda etkide bulunabilecek görüşmelerin hazırlığı olarak değerlendiriliyor.

Previous post
'Cinsel saldırı suçlusu şoför öldürmeye teşebbüsten de yargılansın'
Next post
Zeytinburnu'nda 7 katlı bina çöktü: 2 kişi yaşamını yitirdi