Ana SayfaGüncelSibel Çapraz doktor raporuna rağmen neden tedavi edilmiyor?

Sibel Çapraz doktor raporuna rağmen neden tedavi edilmiyor?

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, sağlık durumu gittikçe kötüleşen ve acilen tedavi edilmesi gereken tutuklu Sibel Çapraz’ın neden tahliye edilmediğini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, sağlık durumu ciddi olan hasta tutuklu Sibel Çapraz’ın neden tahliye edilmediğini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

Başaran, Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede, Sibel Çapraz’ın 2015 yılının Kasım ayında Yüksekova’da yaşanan çatışma sırasında kolundan vurulduğunu, hastanede tedavisi sürdüğü sırada gözaltına alınarak tutuklandığını hatırlattı.

Hakkari Belediyesi İl Genel Meclisi üyesi olan Çapraz’ın bağırsaklarının hala dışarıda olduğunu, günlük ihtiyaç ve bakımını tek başına yerine getiremediğini belirten Başaran, önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

*Sibel Çapraz’ın kötüleşen sağlık durumuna rağmen cezaevinde tutulmasının nedeni nedir?

*Bakanlığınıza sunulan kaç sağlık raporunda Sibel Çapraz’ın sağlık durumuna ilişkin ‘cezaevinde kalmaya elverişlidir’ ibaresi bulunmaktadır. Bu ibareler hangi gerekçeler ile desteklenmektedir.

*Doktorların tedavisinde İstanbul’da devam edilmesi yönündeki raporu cezaevini idaresi tarafından Adalet Bakanlığı’na gönderilmiş ancak reddedilmiştir. Bu talebin Bakanlık tarafından reddedilme gerekçesi nedir?

*Sibel Çapraz’ın ivedilikle yapılmasına ihtiyaç duyduğu inversiyon ameliyatı ile kolostimin kapatılması işlemleri ne zaman yapılacaktır? Konuya hâkim kurumların ve raporların önerdiği tıbbi operasyon süresi ve aralığı nedir?

*2002 ile 2016 yılları arasında kaç mahpus, hangi nedenlerle cezaevlerinde yaşamını yitirmiştir?

Kampanya başlatıldı

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Acil Eylem Grubu, hasta tutuklu Sibel Çapraz’ın tahliye edilmesi için bir kampanya başlatmıştı.

Tutuklu Sibel Çapraz’ın acilen ameliyat edilmesi gerekiyor‘ başlıklı kampanyada, Çapraz’ın yaklaşık bir yıldır tedavisinin aksatıldığı belirtiliyor.

[Kampanya hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.]

Ne oldu?

Sibel çapraz, 27 Kasım 2015’te Yüksekova’daki bir gürültü protestosunda polis tarafından vurulmuştu.

Dokuz gün yoğun bakımda kalan Çapraz, “örgüt üyeliği” iddiasıyla 2 Mart’ta tutuklanmıştı.

96 günlük tedavisi boyunca 10’un üzerinde ameliyat geçiren Çapraz, İstanbul’da tedavi gördüğü hastaneden Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki ameliyatını olmak üzere taburcu edildiğinde tutuklanmıştı.

Çapraz önce Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalmış, 30 Haziran’da da İzmir Menemen R Tipi Cezaevine sevk edilmiş, daha sonra tekrar Bakırköy’e getirilmişti.

Sibel Çapraz kimdir? 

1981 Yüksekova doğumlu Sibel Çapraz, ilköğrenimini Yüksekova’da, orta öğrenimini Elazığ’da tamamladı.

Anadolu Üniversitesi Sosyal Hizmetler ve Atatürk Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği bölümlerinden mezun olan Çapraz, 13 yıl Yüksekova Haber Gazetesi’nde muhabirlik yaptı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi Çapraz, 29 Mart 2014 yerel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi’nden (BDP) Hakkari İl Genel Meclisi üyesi seçildi.