Ana SayfaÇalışma YaşamıStarbucks, Trump’ın vize sınırlamasında ‘ucuz iş gücü’ potansiyelini gördü

Starbucks, Trump’ın vize sınırlamasında ‘ucuz iş gücü’ potansiyelini gördü

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Donald Trump’ın mültecilere ülke sınırlarını kapatması üzerine kahve zinciri Starbucks’tan ‘sosyal sorumluluk’ gibi sunulan bir açıklama geldi. Şirket, ABD’ye alınmayan 10 bin mülteciye iş vereceğini duyurdu. Ancak açıklamanın satır aralarında mültecilerden ‘ucuz iş gücü’ olarak yararlanılmak istendiği anlaşılıyor. Şirketin daha önceki pratikleriyle de bu durum kanıtlanıyor.


Mültecilerin ülkeye kabulünü yasaklayan ve 7 ülkenin vatandaşlarına vize kısıtlaması getiren ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın yarattığı kriz büyüyor.

Trump’ın bu kararına insan hakları örgütleri ve toplumsal muhalefet sert tepki gösterirken, bazı markalar ise durumu ‘fırsata çevirmenin’ peşinde.

Kahve zinciri Starbucks da bu şirketlerden biri.

Reuters’ın haberine göre Trump’n vize kısıtlaması kararının ardından Starbucks CEO’su Howard Schultz, beş yıllık süreçte 75 ülkedeki dükkanlarında 10 bin mülteciye iş vereceklerini duyurdu.

Schultz, şirket çalışanlarına gönderdiği mektupta ise “Amerikan rüyasının vadettiği değerlerin sorgulandığı eşi benzeri görülmemiş bir zaman yaşanıyor. Starbucks savaş, şiddet, zulüm ve ayrımcılıktan kaçanları istihdam etmek için çabalarını iki katına çıkaracak” ifadelerini kullandı.

Starbucks işçileri: ‘Çalışan yoksullar’

Şirketin sosyal sorumluluk projesi olarak sunduğu ancak altında maliyetleri düşürme hesabının bulunduğu bu açıklaması, şirketin daha önceki pratikleriyle de kanıtlanıyor.

DİSK Uluslararası İlişkiler Direktörü Kıvanç Eliaçık’ın konuya dair bir yazısında aktardığına göre; uluslararası raporlar Starbucks mağazalarında temel işçi haklarının ihlal edildiğine işaret ediyor.

Şirkette “düşük ücretler”, “değişken ve belirsiz çalışma saatleri”, “yetersiz işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri”, “haksız işten çıkartmalar” ve “sendika düşmanlığı” en yaygın ihlal biçimleri.

Şirket özellikle kadınlara, göçmenlere ve engellilere yönelik ayrımcılık olaylarıyla rapor edilmekte.

Öyle ki Starbucks işçileri düşük ücretler yüzünden “çalışan yoksullar” kategorisinde yer alıyor.

Özlük hakkı yok, işten çıkarmalar var

Raporlara göre Starbucks, işçileri sıklıkla ve kolaylıkla işten çıkartıyor. İşçiler de kıdem tazminatları birikmediği ve işin geçici olduğunu düşündükleri için haklarını aramıyorlar ve dava açmıyorlar.

Starbucks, özellikle ABD’de, üniversite eğitimi için yurtdışından gelen öğrencileri “sosyal sorumluluk” kapsamında “çok kültürlülük” adına işe aldığını söylüyor fakat raporlara yansıyan çalışma koşulları amacın “düşük maliyet politikası” olduğuna işaret ediyor.