Ana SayfaDünyaSüleyman Şah Türbesi’nin ilk yurduydu: Caber Kalesi IŞİD’den alındı

Süleyman Şah Türbesi’nin ilk yurduydu: Caber Kalesi IŞİD’den alındı

HABER MERKEZİ – Süleyman Şah Türbesi’nin ilk kurulduğu yer olan Caber Kalesi, Demokratik Suriye Güçleri’nin operasyonuyla IŞİD’in elinden alındı.

Suriye topraklarında Türkiye için tarihi önem taşıyan, Süleyman Şah Türbesi’nin ilk bulunduğu yer olan Caber Kalesi, IŞİD’den kurtarıldı.

Caber Kalesi, IŞİD’le çatışmaların ardından Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından alındı.

“Fırat’ın Gazabı” operasyonu kapsamında çatışmaların ardından alınan Kale’nin etrafındaki mayın ve El Yapımı Patlayıcıları (EYP) temizleme çalışması sürüyor.

Caber Kalesi operasyonunu anlatan cephe komutanlarından Kendal Bexdik, Doğu ve Batı Caber köylerini sızma ve operasyonlarla şiddetli çatışmalardan sonra ele geçirdiklerini, iki köyün arasında bulunan kalenin bu şekilde kuşatıldığını söyledi.

Kale’de IŞİD’in dirense de sonuç almadığını dile getiren Bexdik, dihaber’e şunları aktardı:

Geri adım atmayacağız. Her gün ileriye gideceğiz. Bedeli ne olursa olsun kaleyi alacağımızı belirtmiştik. Şehitler verdiysek de kaleyi aldık. Bölge halkına çağrımız var. Özellikle çetelere yöneldiğimiz zaman duyarlı olsunlar. Biz onları bu insanlık düşmanı zihniyetten kurtaracağız.

Caber Kalesi, Minbic’te kurtarılan Necm Kalesi’nden sonra Suriye’de özgürleştirilen ikinci kale oldu.

Caber Kalesi

Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi’nin dedesi ve Ertuğrul Gazi’nin babası Süleyman Şah’ın ve iki askerinin naaşlarının bulunduğu yer olarak tarihe geçen ve Fransız mandasında iken 1921 ile 1973 tarihleri arasında Türk toprakları olarak kabul edilen kale, Fırat Nehri’nin sol kısmında Rakka’nın ilçesi Tabka’ya 5 kilometre mesafede bulunuyor.

Daha sonra türbenin Tabka Baraj Gölü’nün altında kalacağı varsayılarak, Karakozak köyüne taşınması ile 1973 tarihinde indirilen Türk Bayrağı, Karakozak’taki yeni müştemilata asılmıştı.

IŞİD işgali ile birlikte Karakozak’taki türbe, bu sefer de YPG’nin açtığı koridordan TSK’nin operasyonuyla Kobani’nin Eşme köyüne taşınmıştı.

Suriye iç savaşının başlamasıyla önce rejimin kontrolünde bulunan kale, 2014 yılında IŞİD işgaline uğramıştı.

  Fırat’ın Gazabı: Caber Kalesi kuşatmaya alındı