Ana SayfaGüncelTanpınar’ın kayıp sayfaları 68 yıl sonra bulundu

Tanpınar’ın kayıp sayfaları 68 yıl sonra bulundu

HABER MERKEZİ – Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ölümsüz eseri ‘Huzur’un finalinde intihar eden Suat’ın kayıp mektupları 68 yıl sonra ortaya çıktı. Bulunan sayfalar romandaki karakterlerin akıbeti ve Tanpınar’ın edebiyatına ilişkin önemli ayrıntılar içeriyor.

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ölümsüz eseri ‘Huzur’un finalinde intihar eden Suat’ın kayıp mektupları 68 yıl sonra ortaya çıktı.

Mektuplar, Tanpınar’a ait özel evrakların bulunduğu İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’ndeki evraklar arasında bulundu.

Romanda bahsedilen ama yer almayan, yıllarca köşe bucak aranan ancak bulunamayan, kimine göre ise hiç yazılmamış kabul edilen sayfalar romandaki karakterlerin akıbeti ve Tanpınar’ın edebiyatına ilişkin önemli ayrıntılar içeriyor.

Karar’dan Erkut Tezerdi’nin haberine göre bulunan notlarda romanda bahsedilen, Tanpınar’ın da yayımlayacağını söylediği ama geçen zaman içinde yayımlanmayan Suat’ın mektupları var.

Mektuplarda bahsedilenlere göre Suat aslında Nuran’a aşık değil. Ölüm anında yanında bir silah var ve dinlediği senfonik eser belli. Dahası, mektup eğer yayımlanmış olsaydı 130 sayfayı bulacaktı.

Karar’a konuşan edebiyat profesörü İbrahim Şahin, bulunan notlara dair şunları söylüyor:

Eski yazıyla kaleme alınmış müsveddeler dâhil 50 sayfaya yakın olan bu metin, bu haliyle bile Tanpınar sanatının, mizacının, ‘Huzur’ romanının ve romandaki Mümtaz’ın ve Suat’ın anlaşılması bakımlarından mühim.

Prof. Şahin, bulunan notlardaki bir takım ayrıntıların ‘Huzur’un anlam coğrafyasını genişleteceğini belirtiyor ve ekliyor:

Mektup romanın yorumlanmasına katkıda bulunabilir. Suat’ın mektubunda bazı sürprizler de var. Örneğin ‘Huzur’da, onun yanında silah olduğundan söz edilmez; fakat mektupta yanında silah olduğu bilgisi verilir. Yine bilindiği gibi intihar anında hangi bestecinin hangi senfonisi dinlediği romanda belirsiz bırakılmışken mektupta bu konuya da açıklık getirir Suat. Öte yandan biz ‘Huzur’ okuyucuları Suat’ın Nuran’ı sevdiğini zannetmekteyiz çünkü romanda sevmediğine dair bir ifade yok. Oysa Suat mektubunda, Nuran’ı sevmediğini, ona âşık olmadığını ısrarla beyan eder.

Tanpınar’ın ‘Huzur’u

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın romanı ‘Huzur’, yayımlandığı dönemin Doğu ile Batı arasında sıkışmış toplumsal ve siyasal yapısına ışık tutan bir eser.

Romanda eğitimli, kültürel seviyesi yüksek Mümtaz ile kocası tarafından terk edilen tek çocuklu Nuran arasındaki gönül ilişkisi ve değişim karşında varoluş sorunlarının pençesindeki kişiler anlatılıyor.

1939’da, II. Dünya Savaşı’nın topun ağzında olduğu bir dönemde yaşanan aşk hikayesine İhsan’ın karısı Macide ve Nuran’a ‘aşık’ Suat karakteri dahil oluyor.

Romanın sonunda Suat her şeyden vazgeçerek intihar ediyor.