Ana SayfaGüncelTOKİ tehdidi sonrası kadınlardan Ayder için acil eylem çağrısı

TOKİ tehdidi sonrası kadınlardan Ayder için acil eylem çağrısı

HABER MERKEZİ – Doğası ve insana huzur veren havasıyla ünlü Ayder Yaylası’na kentsel dönüşüm adı altında TOKİ tarafından binaların yapılacağı açıklandı. Bölgede yaşamını sürdüren kadınlar Ayder için acil koruma çağrısı yaptı. Yaşam savunucusu kadınlardan Sıla Tena Ertaş, “Kısa vadeli kazanım uğruna doğa tüketilmemeli” diye konuştu.

Yeşilin her tonunu bünyesinde barındıran Rize’ye bağlı Ayder Yaylası’nda 5 ayrı koruma kararı alınmasına karşın bölgede yükselen kaçak binaları gerekçe gösteren TOKİ, kentsel dönüşüm için harekete geçti.

İlk olarak ruhsatsız binaları ve hak sahiplerini belirlemek için bölgede fizibilite çalışmalarına başlayan TOKİ yetkililerinin önümüzdeki bahar aylarında projeyi başbakanlığa sunacağı tahmin ediliyor.

Gazete Şujin’e konuşan özellikle bölgede yaşayan yaşam savunucusu kadınlar doğayı talan edecek kentsel dönüşüme karşı acil koruma çağrısı yaptı.

İnsanların Doğu Karadeniz’e gelme nedeninin doğa olduğunu söyleyen kadınlardan Sıla Tena Ertaş, şu noktalara dikkat çekti:

Buradaki mevcut kültürü, yaşam biçimini zedelemeden, aksine onu muhafaza edip, koruyup ‘gezginci’ ruhu yaşattığında sağlıklı bir paylaşım olmuş olur. Aksi halde var olanı turizm adı altında tahrip ettiğinde, betona büründürdüğünde, bunun neresinde doğa kalıyor olacak ki zaten?

Ertaş kısa vadeli kazanım elde etmek için doğanın tüketilmemesi gerektiğini vurguladı ve bu konuda turizmcilerin de kendilerini sorgulamaları gerektiğini belirtti.

Şehirleşmeyi reddeden birçok insanın bölgeye kuş sesleri uyanmak için geldiğini dile getiren Ertaş, “Kimin ne hakkı var bu insanları betonun içinde yaşatmaya?” dedi.

Önemli bir çoğunluğun doğaya yapılan felaketten haberdar olmadığını ifade eden Ertaş, şunları söyledi:

Durumun tehlikesinin farkında olamayıp bu kitle turizmini besleyenler yani oranın değerini kendi elleriyle tüketenler de var. Fakat onlar da bir kendilerine sorsunlar, neden orada nefes almayı tercih ediyorlar, neden bir koca şehrin egzoz dumanından kaçıyorlar, bunu kendilerine sorsunlar ve orası için de ne yapmaları gerektiğini hissetsinler.

Bizim ender kalmış değerlerimizden, hazinemizden biri olan coğrafyamızı, kültürümüzü var gücümüzle korumamız gerek. Hem de acilen. Çünkü artık nefes alacak tek bir yer kalmadı. Doğamız, kitle turizmiyle, çılgın yollarıyla, çılgın binalarıyla, çılgın tüketimle tüketilecek.

“Doğa, sermaye ve iktidar ortaklığında yok ediliyor”

Artvin Sosyalist Kadın Meclisleri Sözcüsü Nurcan Vayiç de doğanın sermaye ve iktidarın ortaklığında yok edildiğine dikkat çekti.

TOKİ kararından vazgeçilmesi gerektiğinin altınızı çizen Vayiç, “Ayder’de TOKİ yapmak isterken orada yaşayan yurttaşlara sordunuz mu?” diye konuştu.

Vayiç, Ayder’e TOKİ yapmak yerine acil koruma altına almak gerektiğine vurgu yaptı.