Ana SayfaDünyaTopuklu ayakkabı giymediği için işten atılan bir kadının mücadelesi

Topuklu ayakkabı giymediği için işten atılan bir kadının mücadelesi

HABER MERKEZİ – Topuklu ayakkabı giymediği için işten atılan Nicola Thorp’un bu cinsiyetçiliğe karşı mücadelesi 2 yıldır sürüyor. Thorp’un başına gelenler üzerine, milletvekilleri kadınlara yönelik cinsiyetçi giyim kurallarını yasaklayan yasaların uygulanması çağrısı yaptı.

İngiltere’de, 2015 yılında çalıştığı iş yerinde topuklu ayakkabı giyilmesini öngören kurala karşı çıktığı için işten evine gönderilen Nicola Thorp, yaşadığı olay üzerine parlamentoya bir dilekçe yazmış ve dilekçesi 150 binden fazla imza toplamıştı.

Thorp’un girişimi üzerine milletvekilleri soruşturma başlattı.

Bunun üzerine daha kısa etekler giymeleri, gömleklerinin düğmelerini açmaları söylenen ve tırnak cilasından saç renklerine sıkı bir giyim-kuşam yönetmeliğine bağlı kalmaları talep edilen kadınlar komisyonda ifade verdi.

“Sistem işverenden yana”

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre gün boyunca yüksek topuklu ayakkabı giymenin sağlığı için kötü olduğunu söyleyen Nicola Thorpe, erkek iş arkadaşlarına aynı kuralların uygulanmadığına dikkat çekti.

Bütün bunlar bir çift yüksek topuklu ayakkabı yüzünden başlamış olabilir ancak İngiltere’deki iş yerlerinde uygulanan ayrımcılığı göstermesi bakımından hayati önemde. Parlamento komisyonunun internet forumları sayesinde yüzlerce kadın başına gelenleri anlattı. Mevcut sistem işverenden yana.

Taciz 

Komisyonda ifade veren kadınlar ayrıca, Noel alışverişi yapan erkekler için daha kısa etekler giymeleri ve gömleklerinin düğmelerini açmalarının istendiğini de anlattı.

Perakende sektöründe satış temsilcisi ve resepsiyonist olarak çalışan kadınlar tacize uğradıklarını, hostesler de sosyal medyada müşteriler tarafından nasıl takip edildiklerini belirttiler.

Komisyon başkanı: Tek örnek Nicola değil

Parlamento komisyonunun raporunda yasaların uygulanması ve işverenlere yasal zorunluluklarını hatırlatmak, çalışanlara da nasıl şikâyet edebileceklerini anlatmak için bir kampanya başlatılması talep edildi.

Soruşturmayı yapan parlamento komisyonunun başkanı Helen Jones, “Nicola Thorp’un işvereninden gördüğü muamele kanunlara aykırı ancak bu ücretsiz evine gönderilmesine engel olmadı. Dinlediğimiz ifadeler de Nicola’nın tek örnek olmadığını gösteriyor” dedi.

Ne olmuştu?

Nicola Thorp, 2015 yılının Aralık ayında, büyük muhasebe şirketi PricewaterhouseCoopers’ın (PWC) Londra’daki ofisinde resepsiyon görevlisi olarak çalışırken, evine gönderilmişti.

Thorp’un eve gönderilme gerekçesi ise PWC’deki işe yerleştiren iş bulma ajansı Portico’nun beş ila 10 santimetre arasında topuklu ayakkabı giyilmesini öngören kurallarına karşı çıkmasıydı.

Ajansın giyim kuralları ojenin renginden takılan yüzüklere birçok alanda yasaklar getiriyor.

Previous post
Dünya'nın en net fotoğrafları
Next post
Bir kadın cezaevinden tahliye olan amcası tarafından katledildi