Ana SayfaEkolojiTrakya’da tarımın bittiğini böyle anlattı: ‘Ayçiçeği ekiyorsunuz cezaevi çıkıyor’

Trakya’da tarımın bittiğini böyle anlattı: ‘Ayçiçeği ekiyorsunuz cezaevi çıkıyor’

HABER MERKEZİ – Palm yağı tartışmaları devam ederken Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Göksal Çidem, ayçiçeği ve Trakya’da tarımın geldiği aşamaya “Topraklar o kadar bereketli ki. Ayçiçeği ekiyorsunuz cezaevi çıkıyor. Çeltik ekiyorsunuz duble yol çıkıyor” sözleriyle dikkat çekti.

Birçok gıdada olması ve kanserojen maddeleri içinde barındırmasıyla son dönemde palm yağı ile ilgili tartışmalar sürerken, Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Göksal Çidem, ayçiçeği ve Trakya’da tarımın geldiği aşamayı dikkat çekici ifadeler ile anlattı.

Trakya topraklarında birçok çiftçinin geçim kaynağı olan ayçiçeğine dikkat çeken Çidem, toprakların bereketli olduğuna vurgu yaparak son yıllarda ayçiçeği yağı firmalarının ithalata yönelmesi nedeniyle ayçiçeği üreticilerinin geçimlerini devam ettirmekte zorlandığını söyledi.

Çidem, “Topraklar o kadar bereketli ki. Ayçiçeği ekiyorsunuz cezaevi çıkıyor. Çeltik ekiyorsunuz duble yol çıkıyor. Buğday ekiyorsunuz AVM çıkıyor. Ormanlardan ise dinamitler patladıkça madencilerin kamyonları çıkıyor. RES çıkıyor. Termik Santral çıkıyor” sözleri ile gelinen noktayı anlattı.

edirneyenigun.com’un haberine göre Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Göksal Çidem’in konuyla ilgili açıklamasından bir bölüm şu şekilde:

Ergene Ovası,  yaklaşık 1,07 milyon hektardır. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ İllerinin toplam arazi varlığı 1,4 milyon hektar kadar olup, bunun yüzde 65’i ise tarım alanı olarak kullanılmaktadır. TÜİK verilerine bu üç ilimizde Türkiye buğday üretiminin yüzde 10’u, çeltik üretiminin yüzde 47’si ve ayçiçeği üretiminin yüzde 65’i gerçekleştirilmektedir.

Bu kadar verimli topraklarda her geçen gün tarım alanları, üretici sayısı ve üretim miktarları azalıyor. Bunun sonucunda da ithalat artıyor.

Topraklar o kadar bereketli ki. Ayçiçeği ekiyorsunuz cezaevi çıkıyor. Çeltik ekiyorsunuz duble yol çıkıyor. Buğday ekiyorsunuz AVM çıkıyor. Ormanlardan ise dinamitler patladıkça madencilerin kamyonları çıkıyor. RES çıkıyor. Termik Santral çıkıyor.

Ne ekersen onu biçersin denir ya, bu atasözü Trakya için geçerli değil. Ne ekersen onu ithal edersin daha doğru bir söz oluyor buralarda. İthal edilenler arasında canlı hayvandan sonra,  üretimine ve işlenmesine bu topraklarda ki en uygun ürünler pirinç ve ayçiçeği geliyor.

2.100 civarında fabrika, yer altı sularını fütursuzca çekip kirleterek yüzey sularına deşarj edilmesi, girdilerin yüksek olması ve gerçekçi maliyet hesabı yapılmadan uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle ot, saman, canlı hayvandan sonra ayçiçeği de ithal eder konuma geldik. Uygulanan bu politika sonucunda da üretim değil, ithalat her yıl katlanarak artıyor. İthalat arttıkça üreticinin borcu da artıyor. Üretici sayısı da azalıyor. Bu arada ‘yağ ihracatımız arttı’ deniliyor, yüksek gösteriliyor. Burada bir aldatmaca var.

Ayçiçeği ekimi desteklense, ülkemizde işlense hem istihdam yaratılacak, hem de elde edilecek küspe ile hayvancılık sektörünün de yem ihtiyacı karşılanmış olacak. Biz neden üretemiyoruz? Çünkü sanayiciye sağlanan destek, üreticiye verilmiyor.

Çiftçimiz kredi ekip, haciz biçiyor. Bunun sonucunda da topraklar el değiştiriyor. Büyük şirketler borç ve kredi sarmalında kalan üreticinin elindeki toprakları yok pahasına alıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Başkanlık kararnamesi: 'Suriye'de güvenli bölge' maddesi yok, mülteci kabulü durduruldu
Sonraki Haber
MEB'den çocuklara yarıyıl tatili 'ödevi': Yoklama alınacak, 'haydi namaza'