Ana SayfaDünyaTrump yemin edip ‘resmen’ ABD başkanı oldu: Sokaklarda protesto var

Trump yemin edip ‘resmen’ ABD başkanı oldu: Sokaklarda protesto var

HABER MERKEZİ – ABD’de başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump, kadınlar, anarşitler, sosyalistler ve  faşizm karşıtlarının protesto gösterilerin sürdüğü Washington’da düzenlenen törende yemin ederek resmen göreve başlamış oldu. Trump yaptığı konuşmada, “İktidarı Washington’dan alıp size, yani halka veriyoruz. Birlikte Amerika’nın ve dünyanın rotasını belirleyeceğiz.Uygar dünyayı birleştirip radikal İslami terörü bitireceğiz” ifadelerini kullandı.

8 Kasım’da ABD’nin yeni başkanı seçilen Donald Trump, bugün düzenlenen yemin töreni ile görevi eski başkan Barack Obama’dan devraldı.

Hazırlıklarına günler önce başlanan yemin töreni Türkiye saati ile 20.00’da başladı.

Yemin töreninin düzenleneceği Washington’da Trump’ın ilk durağı St. John Kilisesi oldu.

Buradaki sabah ayinine katılan Trump, daha sonra Beyaz Saray’a giderek ABD Başkanı Barack Obama ile buluştu.

Trump daha sonra ABD başkanlığı görevini resmi olarak alacağı Kongre binasına geçti. Burada ilk olarak seçilmiş başkan yardımcısı Mike Pence’in yemin töreni gerçekleştirildi. Ardından Donald Trump, yemin ederek resmen görevine başladı.

Trump’ın yemin töreninde yaptığı konuşmadan satır başları şöyle:

İktidarı Washington’dan alıp size, yani halka veriyoruz. 20 Ocak 2017, halkın yeniden bu ülkenin yöneticisi haline geldiği tarih olarak hatırlanacak. Birlikte Amerika’nın ve dünyanın rotasını belirleyeceğiz.

Bugün sizin gününüz, sizin kutlamanız. Bu, Amerika Birleşik Devletleri, sizin ülkeniz.

Ülkemizin unutulmuş kadın ve erkekleri bundan böyle unutulmayacaklar.

Bugünden itibaren, topraklarımızı yeni bir vizyon yönetecek: Bu ‘Önce Amerika’ olacak. Ticarette, dış ilişkilerde her alanda öncelikli olan Amerikan ailelerinin çıkarı olacak. Son nefesime kadar sizin için çalışacağım. Amerika yeniden kazanacak. İşlerimizi geri getireceğiz. Rüyalarımızı geri getireceğiz. Yollar, tüneller, demiryolları havayolları yapacağız.

Amerikan elleri ve Amerikan emeğiyle ülkemizi yeniden inşa edeceğiz. 2 basit kurala uyacağız: Amerikalı satın al, Amerikalı işe al.

Uygar dünyayı birleştirip radikal İslami terörü bitireceğiz.

Kimseye yaşam tarzımızı dayatmayacağız, ancak öyle parlayacağız ki diğerleri de takip edecek.

Törenin ardından Trump Beyaz Saray’a geçecek.

Protestolara polis müdahalesi

Öte yandan Washington’da sabah saatlerinden bu yana Trump karşıtlarının gösterileri başladı.

Trump’un cinsiyetçi ve nefret söylemlerine karşı kadınlar başta olmak üzere anarşitler ve faşizm karşıtlarının gösterileri de başladı.

Protestocular “How did we let hate win?” (Nefretin kazanmasına nasıl müsade ettik? ) yazılı pankartlar taşıyor.

Protestolara bir çok ünlü ismin de destek verdiği belirtiliyor. Protestolara bazı noktalarda polis müdahaleleri yapılırken gözaltıların da başladığı gelen bilgiler arasında.