Ana SayfaDünyaTrump’a karşı yapılan ‘Kadın Yürüyüşü’ndeki dövizler arşivleniyor

Trump’a karşı yapılan ‘Kadın Yürüyüşü’ndeki dövizler arşivleniyor

HABER MERKEZİ – ABD’de 21 Ocak’ta kadınların Donald Trump’ı protesto etmek için düzenledikleri yürüyüşte taşıdıkları döviz ve pankartlar arşivleniyor.

Donald Trump’ın ABD’nin yeni başkanı olarak görevi devraldığı gün düzenlenen ‘Kadın Yürüyüşü’nde (Women’s March) yer alan döviz ve pankartlar New York Tarih Derneği (New York Historical Society), Londra’daki Bishopsgate Enstitüsü ve Washington’daki Smithsonian Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi (Smithsonian’s National Museum of American History) tarafından toplanıyor.

Pazartesi günü bir açıklama yapan Bishopsgate Enstitüsü özel koleksiyonlar ve arşivler yürütücüsü Stefan Dickers, Londra’da gerçekleşen yürüyüşte kullanılan 50 ila 100 civarında fotoğraf, döviz ve broşür topladıklarını belirtti.

Sosyal medya üzerinden yaptıkları çağrı ile daha fazla döküman toplamayı umduklarını söyleyen Dickers, “Dövizlerde insanların en çok dert ettiği konuları görüyorsunuz” diye konuştu.

Dickers amaçlarını şöyle açıkladı:

Arşivciler olarak asıl görevimiz bu malzemenin korunması. İnsanların bu malzemeyi sadece 100 yıl sonra değil, gelecek ay da görmelerini istiyoruz ki gelecekte bir eylemcilik modeli olarak kullanılabilsin.

Toplanan dövizler, başlangıç tarihi 1800’lere uzanan radikal tarih ve eylemcilik arşivlerinin bir parçası olacak.

Yürüyüşün ardından pek çok eylemci taşıdıkları dövizleri, Beyaz Saray’ın ya da New York’taki Trump Tower’ın önüne bıraktı.

Yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı Philadelphia’daki yürüyüş ise, yerel bir organizasyon sayesinde en iyi korunan materyallere sahip.

Temple Kütüphaneleri Özel Koleksiyonlar Araştırma Merkezi’nden (Temple Libraries’ Special Collections Research Center) Margery Sly, şunları aktardı:

Philadelphia’daki kadın yürüyüşü şehir tarihinde bir öneme sahip olacak gibi göründü. Haftalar önce organizasyon komitesiyle iletişime geçtik ve onları arşivleri olmak istediğimizi söyledik.


Kaynak: Kültür Servisi