Ana SayfaDünya‘Trump’ın kararı sonrasında ABD bir muz cumhuriyeti görünümü aldı’

‘Trump’ın kararı sonrasında ABD bir muz cumhuriyeti görünümü aldı’

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Donald Trump’ın mültecilerin ülkeye kabulünü yasaklaması ve 7 ülkenin vatandaşlarına vize kısıtlaması getirmesini hukuki ve uygulama yönünden değerlendiren ABD’li hukuk uzmanı Jonathan Hafetz, ABD’nin “bir muz cumhuriyeti” görünümünü aldığını söyledi.

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump, mültecilerin ülkeye kabulünü yasaklamış ve nüfuslarının büyük bir bölümü Müslüman olan yedi ülkenin vatandaşlarına vize kısıtlaması getirmişti.

Son olarak, Trump’ın vize kısıtlamasının “yasal olarak problemli” olduğunu söyleyen Adalet Bakanı Vekili Sally Yates’i görevden almıştı.

Vize kısıtlamasına ise tepkiler ve protestolar devam ediyor.

Yasaklamaya tepki gösteren ABD’li hukuk uzmanı Jonathan Hafetz’e göre bu uygulamanın hukuki sürdürülebilirliği çok düşük.

‘Karar Müslümanları hedef alıyor’

Deutsche Welle‘nin sorularını yanıtlayan Hafetz, kararı hukuken şöyle değerlendiriyor:

Bu karar, uygulamada yol açtığı kaosun ve perişanlığın yanı sıra hukuki açıdan da sorunlu. Karar öncelikle eşitlik ilkesi çerçevesinde sorun teşkil ediyor çünkü insanlar milliyetlerinden ötürü ayrımcılığa tabi tutuluyorlar. Bir başka sorun da insanların mahkeme kararı olmaksızın gözaltına alınabilmeleri. Buna ek olarak karar anayasal bağlamda da sorunlu, çünkü Amerikan anayasası hükümetin belli bir dini bir başka dinin üzerine koymasını yasaklıyor. Yani karar, hem metni hem de bağlamı çerçevesinde açıkça Müslümanları hedef alıyor. Metin genel olarak terörizme değil, özel olarak İslami terörizme vurgu yapıyor. Bu noktada hukuki açıdan sorunlar var.

‘ABD bir muz cumhuriyeti görünümünü aldı’

Hafetz, kararın uygulanma biçimini ise şöyle değerlendiriyor:

Bence kararnamenin uygulanma biçimi Başkan Trump’ın Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanı olmak için düpedüz ehliyetsiz ve kabiliyetsiz olduğunu gösteriyor. Bu kararname hukuk uzmanlarının görüşü alınmaksızın ve göç yasası konusunda uzmanlaşan, hükümet bünyesindeki bilirkişiler tarafından gözden geçirilmeksizin, son derece aceleci biçimde çıkarıldı. Yol açabileceği sonuçlar hesaba katılmaksızın yürürlüğe konuldu. Bu karar sonrasında ABD bir muz cumhuriyeti görünümünü aldı.

Jonathan Hafetz, uygulamanın “Uluslararası hukuk ilkeleriyle de çelişki içerisinde” olduğunu söyledi.

Jonathan Hafetz kimdir?

Jonathan Hafetz, New Jersey’de bulunan Seton Hall Üniversitesi’nde hukuk profesörü.

İnsan hakları, anayasa hukuku ve milli güvenlik uzmanı olan Hafetz, Guantanamo Kampı’yla ilgili dava da dahil olmak üzere, ABD Yüksek Mahkemesi’nde görülen birçok davada yer aldı.