Ana SayfaDünyaTrump’ın Suriye’de ‘güvenli bölge’ planı

Trump’ın Suriye’de ‘güvenli bölge’ planı

HABER MERKEZİ – Reuters, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de siviller için ‘güvenli bölge’ kurulması amacıyla oluşturulması talimatı verdiği taslak kararnamesine ulaştı. Belgede ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının, Suriye’de ve komşu ülkelerde güvenli bölgeler oluşturulması için 3 ay içinde taslak bir plan hazırlaması öngörülüyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, imzalayacağı bir kararname ile “Suriye’de halkın korunması için güvenli bölgeler oluşturulması” talimatı vereceği iddia edildi.

Reuters’ın haberine göre Trump’ın imzalamasını bekleyen taslak kararnamede, savunma ve dışişleri bakanlıklarından Suriye ve civarındaki diğer ülkeler içerisinde mülteciler için güvenli bölgeler oluşturulmasına yönelik bir plan oluşturmaları isteniyor.

Reuters’ın ulaştığı belgede yer alan ifadeler şöyle:

Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı ile birlikte, bu kararnamenin yayınlanmasından sonraki 90 gün içerisinde, evlerinden olan Suriyelilerin ülkelerine geri dönüş ya da üçüncü bir ülkeye kabul edilme gibi sabit yerleşim imkanları bekleyebilecekleri, Suriye ve çevresindeki bölgede güvenli bölgeler oluşturulması için bir plan üretmekle görevlendirildi.

Trump’ın ‘güvenli bölge’ isteği

Trump, önceki hafta İngiltere’nin The Times ve Almanya’nın Bild gazetelerine Ortadoğu ve mültecilere ilişkin değerlendirmelerde bulunmuş, “Suriye’de güvenli bölgeler oluşturmalıydık. Öyle yapmış olsaydık çok daha ucuza mal olurdu” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye uzun süredir Suriye’de güvenli bölgeler oluşturulmasını istiyordu.

Türkiye’nin bu isteği bir önceki ABD Başkanı Barack Obama döneminde başta Amerika olmak üzere uluslararası alanda istediği desteği bulmamıştı.

Mültecilerin ‘kabulü’

Aynı taslak kararnamede, mültecilerin ülkeye kabulü ile ilgili yeni düzenleme ve prosedürler de dikkati çekti.

Taslak kararname Suriye’den ikinci talimata kadar mülteci kabulünü bloke ederken diğer ülkelerden de 120 gün boyunca herhangi bir mülteci kabulünün yapılmamasını öngörüyor.

Taslakta, Obama döneminde 110 bin olan yıllık mülteci kabul üst sınırının 50 bine indirildiği görülüyor.

Onaylanması halinde söz konusu kararname kapsamında 30 gün süresince Irak, Libya, Suriye, Iran, Sudan, Somali ve Yemen’den gelenler, hangi vize veya belgeleri olursa olsun ABD’ye alınmayacak.

  Trump 7 ülkenin vatandaşlarının ABD'ye girişini yasaklıyor