Ana SayfaDünyaTürkiye, 2016’da özgürlüklerin en çok gerilediği ülke

Türkiye, 2016’da özgürlüklerin en çok gerilediği ülke

HABER MERKEZİ – Freedom House Dünyada Özgürlükler raporuna göre Türkiye 15 puan düşerek, 2016’da özgürlüklerin en çok gerilediği ülke oldu. Raporda Türkiye yine “Kısmen Özgür” ülkeler kategorisinde yer aldı.

Freedom House Dünyada Özgürlükler – 2017 (Freedom in the World – 2017) raporunu açıkladı.

bianet‘ten Elif Akgül’ün haberine göre ‘Popülistler ve Otokratlar: Küresel Demokrasiye Çifte Tehdit’ (Populists and Autocrats: The Dual Threat to Global Democracy) başlıklı raporda Türkiye yine “Kısmen Özgür” ülkeler kategorisinde yer aldı.

Buna rağmen Türkiye, 2016’da özgürlüklerin en çok gerilediği ülke oldu.

Rapora göre Türkiye 15 puan düşerek, 2016’da özgürlüklerin en çok gerilediği ülke oldu. Son 10 yıllık trend içindeyse, özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke oldu, ilk sıradaysa Orta Afrika Cumhuriyeti yer aldı.

Raporda Türkiye için, “Hükümet 260 kişinin öldürüldüğü bir darbe girişiminden kurtuldu. Darbenin ardından ilan edilen OHAL bu sene sonunda uzatıldı. Aralarında asker, polis, memur, yargı mensubu, akademisyen ve öğretmenlerin olduğu 150 binden fazla kişi tutuklandı” ifadeleri kullanılırken “Temmuz’daki darbe girişiminin güvenlik ve siyasetteki yansıması düşüş oldu” dendi.

Ayrıca Raporda eş başkanları dahil 12 HDP milletvekilinin tutuklandığı belirtildi.

Dünya’da ‘özgürlük’

Raporun dünya ölçeğinde ise “Özgür” kategorisinde yer alan Brezilya, Çekya (Çek Cumhuriyeti), Danimarka, Fransa, Macaristan, Polonya, Sırbistan, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, Tunus ve ABD’de siyasi haklar ile temel haklar geriledi.

0’dan (en özgür) 100’e (özgür değil) sıralamanın yapıldığı raporda özgürlükler sıralamasında ilk sırada 100 puanla Finlandiya, Norveç ve İsveç yer aldı

Son sıralarda ise Özbekistan (3 puan), Tibet (1 puan) ve Suriye (-1 puan) yer aldı.