Ana SayfaÇalışma YaşamıYargıtay’dan fazla mesai kararı: Ücreti ödense bile işçi zorla çalıştırılamaz

Yargıtay’dan fazla mesai kararı: Ücreti ödense bile işçi zorla çalıştırılamaz

HABER MERKEZİ – Yargıtay 7. Hukuk Dairesi ücreti verilmiş olsa bile yılda 270 saatten fazla mesai yaptırılan çalışanın iş sözleşmesini tek taraflı sonlandırması halinde işçiye, kıdem tazminatının ödenmesine hükmetti.

Konya’da bir fabrikada makine bakım ustası olarak çalışan işçi, ücreti ödenmesine rağmen fazla çalıştırıldığı gerekçesiyle iş sözleşmesini tek taraflı feshetti.

İşverenin kıdem tazminatını ödememesi üzerine işçi mahkemeye başvurdu.

Konya 1. İş Mahkemesi kararında, iş akdini haksız feshettiği gerekçesiyle davacının kıdem tazminatı hakkı kazanamayacağına hükmetti.

Bunun üzerine dava temyize götüldü.

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Yargıtay, bozma kararını şu şekilde açıkladı:

Davacının, iş sözleşmesini haklı nedenle kendisinin feshettiğini ileri sürerek kıdem tazminatıyla yıllık izin alacağının tahsilini istiyor. Davalı, davacının iş sözleşmesini haksız ve sebepsiz olarak feshettiğini savunuyor. Yasada fazla çalışma süresinin yılda 270 saatten fazla olamayacağı, İş Kanunu’na ilişkin fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının gerektiği, bu onayın her yıl başında işçilerden yazılı olarak alınması gerektiği bildirilmiştir. Somut olayda davacının her yıl için fazla çalışma yapmaya muvafakat ettiğine ilişkin verdiği bir belge bulunmamaktadır. Davacının fazla çalışmaya kaldığı ve ücretini de aldığı gerekçesiyle kıdem tazminatı talebinin reddi hatalıdır.

Kararın diğer benzer durumlar açısından emsal teşkil etmesi bekleniyor.

Previous post
Ellerinizi yıkarken dünyanın katmanlarını hissedebilirsiniz
Next post
Ankara'da bir ADA: 'Güçlü bir mücadele çıkaracağız'