Ana SayfaEkolojiYAŞAM EYLEMİ | İnsan yaratır, üretir, dönüştürür

YAŞAM EYLEMİ | İnsan yaratır, üretir, dönüştürür


AYTÜL HASALTUN


Yaratıcılıkla ilgili çok fazla ön yargı vardır. Oysa ki insan yaratma, üretme, dönüştürme becerisine doğası gereği sahiptir.

Engel niteliğindeki bir diğer kanı da yaratıcılığın sanat ya da bilime dair bazı meslek guruplarıyla beraber anılmasıdır. Bu yargıları kırmanın vaktidir şimdi. Yaratıcılık en temelde var olanı değiştirme ve dönüştürme çabasıdır ve sanatçı ya da bilim insanı olmaya gerek yoktur.

Çocukluğunuzu hatırlayın. Bezden bebek yaparak ya da bir makaradan araba yapıp oynadığınız halde bankacı, öğretmen, manav, marangoz, gazeteci, akademisyen, bakkal, kırtasiyeci vb. oldunuz. Ve iyi haber, o öz hâlâ sizinle birlikte.

Atmaya kıyamadığınız eski bir objeyi yeniden dolaşıma sokmak için de yaratıcılığa ihtiyaç vardır. Ya da küçük bir lavaboda büyük bir kabı suyla doldururken de. Yaratıcılıkla ilgili çalışmaya başladığınızda çeşitlilik, zenginlik, esneklik, özgünlük ve akıcılık kazanımlarınızdan sadece birkaçı olacaktır. Ve bu en temelde sorun çözme becerilerinizin gelişmesi demektir.

Sizi artık bu haliyle kullanmaktan sıkıldığınız bir objeyi değiştirip yeniden kullanmaya davet ediyorum.

Biraz vakit ayırarak evinizin yakınındaki kırtasiyeye ya da tuhafiyeye gidin. Renkli kağıtlar, ponponlar, desen şablonları ve daha neler neler… İlginize ve zevkinize göre bir şeyler bulacağınızdan kesinlikle eminim.

Eski bardağınızı ya da kupanızı laleleriniz için saksı olarak kullandığınızda büyük bir keyif alacağınızdan hiç şüphem yok. Elbette yepyeni bir şey de üretebilirsiniz. Rengarenk yünlerden bir atkı, kanaviçeden bir yastık, hayal gücünüzün sınırlarında yapacağınız bu yolculuk ve ürün/sonuç alma hepinize iyi gelecektir.

Ayrıca unutmayın ki koca bir insanlık tarihi, en değerli aracımız olan “el” kullanımıyla gelişti.

Sevgilerimle…

Previous post
6 gazeteciden Çelik, Öğreten ve Kanaat tutuklandı
Next post
Nejat İşler'den dizi sektörüne eleştiri: Hastalığım da dizi işi yüzünden patladı