Ana SayfaGüncelYaşam savunucuları Belgrad Ormanı’ndaydı: ‘Ağaçlar neden işaretli?’

Yaşam savunucuları Belgrad Ormanı’ndaydı: ‘Ağaçlar neden işaretli?’

HABER MERKEZİ – Kuzey Ormanları Savunması’nın çağrısıyla Belgrad Ormanı’nda buluşan yaşam savunucuları ormandan geçirilmesi planlanan demiryolu hattına karşı eylem yaptı. Yapılan basın açıklamasında İBB’ye “Belgrad Ormanı içindeki hat üzerinde ağaçlar neden işaretli, ormandaki alandaki hattı sınırlar gibi çevreleyen tel örgüler neden var, neden proje hakkında bilgi alamıyoruz” soruları yöneltildi.

İstanbul’un eşsiz yerlerinden biri olan Belgrad Ormanı’nda yapılması planlanan Haliç-Kemerburgaz Dekovil Hattı’na karşı ormanın Bahçeköy kapısında toplanan Kuzey Ormanları Savunması (KOS) ve yaşam savunucuları eylem yaptı.

Kuzey Ormanları Savunması, orman içindeki binlerce ağaca kıyılarak geçirilmesi planlanan “turistik” demiryolu hattına karşı bir basın açıklaması da gerçekleştirdi.

‘Son çılgın projelerden biri’

KOS adına açıklama yapan Elif Köklü, “Megakent İstanbul’un Avrupa yakasındaki tek ormanı Belgrad Ormanı en vurucu darbesini alıyor” diyerek şu ifadeleri kullandı:

Haliç’ten başlayarak Cendere deresi boyunca ilerleyerek Kemerburgaz’a kadar uzanacak, buradan da ormana hançer gibi saplanacak bir dekovil tren hattının, Kemerburgaz’a kadar olan alanı rant cenneti haline getirilmesine ve Kuzey Ormanları’nın tertemiz nefesini şehre ulaştıran en büyük soluk borusunun ve yaşam kaynağı olan suyun depolandığı su havzalarının inşaat sermayesi tarafından yok edilmesine izin verilemez.

Belgrad Ormanı’nın doğal bütünlüğünün korunması gereken son parçasını da ikiye bölecek ve binlerce ağacı katledecek “Dekovil Hattı” demiryolu projesi, her ne kadar nostaljik turistik amaçlı denilse de Belgrad Ormanı için son çılgın projelerden biridir.

‘Ağaçlar neden işaretli?’

Köklü, konuşmasını şu sorulara yanıt isteyerek bitirdi:

1 Şubat’ta ihaleye çıkması beklenen ‘Dekovil projesi’nin Belgrad Ormanı içindeki 6,5 km’lik hattı üzerinden gizliden hazırlıklara mı başlandı? Hangi projeye göre ihale yapılıyor? Belgrad Ormanı içindeki hat üzerinde ağaçlar neden işaretli, ormandaki alandaki hattı sınırlar gibi çevreleyen tel örgüler neden var, neden proje hakkında bilgi alamıyoruz?

Kuzey Ormanları’nın eşsiz parçalarından biri olan Belgrad Ormanı’ndaki ağaçların işaretlenip numaralandırıldığı ortaya çıkmıştı.

“Diren Kuzey Ormanları”, “Diren Orman Diren İstanbul”, “Hayırdır Ormana yağmaya mı geldiniz” sloganları atan yaşam savunucuları daha sonra ormana girerek 2. Mahmut Bendi’ne kadar yürüyüş düzenlediler. Burada Belgrad Ormanı ve su bentleri üzerine bilgilendirici konuşmalar yapıldıktan sonra eylem sona erdi.

 

KOS, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik ‘proje’nin durdurulması amacıyla imza kampanyası da başlatmıştı.

  Ağaçların işaretlendiği Belgrad Ormanı’nda neler oluyor?