Ana SayfaGüncelZygmunt Bauman da aramızdan ayrıldı

Zygmunt Bauman da aramızdan ayrıldı

HABER MERKEZİ – Yeni yılın ilk günlerinde aramızdan ayrılan John Berger’in ardından 91 yaşındaki sosyolog ve düşünür Zygmunt Bauman da yaşamını yitirdi.

Polonya doğumlu sosyolog ve düşünür Zygmunt Bauman, İngiltere’nin Leeds kentinde yaşamını yitirdi.

Modernizm, totalitarizm ve postmodernizm üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Bauman, 91 yaşında aramızdan ayrıldı.

‘Kendimizi gelmekte olan zor dönemlere hazırlamalıyız’

Geçtiğimiz yıl Zygmunt Bauman’ın Al Jazeera’ye verdiği mülakattaki ‘prekarya ve mültecilere’ değindiği kısım sosyal medyanın ilgi odağı olmuştu.

Bauman’ın “Dünya mültecilerden neden korkuyor?” sorusuna verdiği yanıt şöyleydi:

Gelmekte olan bu insanlar ekmeğe ve suya muhtaç olanlar değiller. Bunlar geçmişte yaşadıkları yerle, toplumdaki durumlarıyla gurur duyan insanlar. Çoğunlukla çok iyi eğitimliler ama mülteciler ve buraya gelmek zorunda kaldılar. Peki burada kimle karşı karşıya geldiler, kimle tanıştılar? Prekaryayla. Prekarya gerginlikle, korkuyla yaşar. Kabuslarımız vardır. İyi bir sosyal pozisyonum var, bunu tutmak istiyorum, devam etmesini.

Prekarya, Fransızca ‘précarité’ kelimesinden gelir ve ‘précarité’ geniş anlamıyla çevirirsek hareket eden kumların üzerinde yürümektir. Ve şimdi Suriye ve Libya’dan gelen insanlar uzak ülkelerden bizim arka bahçelerimize tehditler getiriyorlar. Bir anda yanımızda beliriyorlar.

Onların varlıklarını görmezden gelemeyiz. Onlar, tüm korkularımızı sembolize ediyorlar, korkularımız onlarda vücut buluyor. Daha dün ülkelerinde kuvvetli ve mutlu insanlardı. Tıpkı bugün bizim olduğumuz gibi. Ama bakın bugün ne oldu onlara. Evsizler. En temel varoluş koşullarına dahi sahip değiller.

Bana göre bu şok yalnızca bir başlangıç. Kısa vadeli bir çözüm yok. Hızlı bir çözüm. Ve kendimizi gelmekte olan zor dönemlere hazırlamamız gerekiyor. Bu son senenin göç dalgası sonuncu değildi. Daha fazla insan bunu yapmak için bekliyor. Bu nedenle bunu kabullenmelisiniz. Bir araya gelmeli ve bir çözüm bulmalıyız.