Ana SayfaGüncelABD’den Kobani’ye ‘gizli ziyaret’

ABD’den Kobani’ye ‘gizli ziyaret’

HABER MERKEZİ – ABD’li Cumhuriyetçi Senatör John McCain’in, Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaretinden önce Suriye’nin kuzeyine gizli bir ziyarette bulunduğu ve Rakka operasyonundaki öncü güç olan Kürtlerle görüştüğü ortaya çıktı.

ABD’li yetkililere göre, Senatör John McCain geçtiğimiz hafta Amerikan ordu mensuplarıyla ve IŞİD’in fiili ‘başkenti’ Rakka’ya yönelik operasyonda ön cephede savaşan Kürt savaşçılarla görüşmek için ‘gizlice’ bir ziyarette bulundu.

Yetkililerin açıklamasına göre bu olağandışı ziyaret, Donald Trump yönetiminin IŞİD’e karşı hızlandırılmış bir askeri operasyon planını tartışmak için ABD askeri yetkilileri tarafından organize edildi.

ABD’li yetkililer McCain’in 2012 yılından beri Kürt güçlerinin elinde bulunan Türkiye sınırındaki Kobani’yi ziyaret ettiğini söylüyor.

McCain’in ofisinden yapılan açıklamada da ziyaretin gerçekleştiği doğrulanıyor:

Sayın McCain Rakka’yı IŞİD’den geri almak için devam eden operasyonu tartışmak ve ABD güçlerinin bölgeye konuşlandırılması için geçtiğimiz hafta Suriye’nin kuzeyini ziyaret etti.

Ziyaret Erdoğan’la görüşmeden önce gerçekleşti

McCain’in bu kısa ziyareti tam da Ortadoğu’da IŞİD’e karşı saldırı planının geliştirilmesi için temasta bulunmak için gittiği Suudi Arabistan  ziyareti sonrası ve Türkiye ziyareti öncesinde gerçekleşti.

ABD’li Senatör McCain ile Cumhurbaşkanı Erdoğan

McCain Suriye ziyareti sonrasında Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmüştü.

Erdoğan görüşmede Trump yönetimine ABD ordusunun IŞİD’e karşı mücadelede çok önemli bir müttefik olarak gördüğü Kürt savaşçıların devre dışı bırakması için baskı yapmıştı.

ABD’li yetkililer ise Kürt güçlerinin dahil olmadığı Rakka operasyonu imkansız olmasa bile oldukça zor geçeceğini dile getiriyor.

Türk yetkililer Trump yönetimine Kürt güçleri devre dışı bırakmak için baskı yapsa da ABD yetkililerine uygulanabilir alternatif bir plan sunabilmiş değiller.

ABD’li yetkililerin Suriye ziyaretleri

ABD’li siyasetçilerin Suriye’yi ziyaret etmesi oldukça nadir. Geçen ay, Cumhuriyetçi Senatör Tulsu Gabbard gizlice Esad’la Şam’da tartışmalı bir görüşme gerçekleştirmişti.

Geçtiğimiz yıl, IŞİD’e karşı mücadelede kurulan koalisyonun ABD temsilcisi Bret McGurk’ün Kobani’de Kürt savaşçıları ziyaret etmesi de Türkiye’de tartışma yaratmıştı.

Demokratik Suriye Güçleri savaşçıları

McCain’in bölgeye ilk ziyareti ise 2013 yılında Amerika ve müttefiklerinin Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kontrolünde olan bölgeye olmuştu.

Bu son ziyaret ise Suriye’ye o zamandan beri yapılan ilk ziyaret olarak biliniyor.

McCain’in, IŞİD’e karşı mücadelede yerel güçlere destek amaçlı ABD özel kuvvetleri için merkez haline gelmesinden sonra ilk ziyaret eden senatör olduğuna inanılıyor.

Trump “IŞİD’i bitirecek planı” bekliyor

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ordusundan IŞİD’i ‘bir ay içerisinde bitirecek’ yeni bir plan yapmasını ve kendisine sunmasını istemişti.


Bu haber Wall Street Journal’de yer alan Dion Nissenbaum imzalı haberden derlenmiştir.

Çeviri-Derleme: Lokman Sazan