Ana SayfaDünyaABD’nin yaptırım kararı sonrası İran’dan tehdit: Kükreyen füzelerimiz kafalarına iner

ABD’nin yaptırım kararı sonrası İran’dan tehdit: Kükreyen füzelerimiz kafalarına iner

HABER MERKEZİ – Donald Trump yönetiminin İran’ın balistik füze denemesinin ardından, bazı kişi ve şirketlere yaptırım kararına bir tepki de İran Devrim Muhafızları’ndan geldi. Muhafızlar tarafından yapılan sert açıklamada “Düşmanlarımızın en ufak bir hatasında, kükreyen füzelerimiz kafalarına iner” denildi.

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın İran’ın balistik füze denemesinin ardından, 13 kişiye ve ondan fazla şirkete yaptırım kararı getirmesi sonrası İran da ‘yerel terörist gruplara destek verdikleri’ gerekçesiyle ABD’li şirket ve kişilere ‘yasal kısıtlamalar’ uygulanacağını açıklanmıştı.

Bu açıklamanın ardından yaptırımlara İran’dan sert bir karşılık daha geldi.

İran Devrim Muhafızları, güvenliklerini tehdit altında gördükleri takdirde füzelerini kullanacağını şu sözlerle duyurdu:

İran’ın güvenliği için gece gündüz çalışıyoruz, düşmanlarımızın en ufak bir hatasında, kükreyen füzelerimiz kafalarına iner.

İran Devrim Muhafızları ayrıca çeşitli tür ve menzile sahip füze ve radar sistemlerini deneyeceği hava savunma tatbikatını da başlattığını duyurdu.

Ne olmuştu?

Donald Trump yönetimi, İran’ın balistik füze denemesinin ardından 25 şahıs ve kuruma yaptırım kararı almıştı.

Yaptırım uygulanacak şirketlerin bazılarının Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan ve Çin merkezli oldukları ve şahısların bazılarının da İran Devrim Muhafızlarını destekledikleri öne sürülüyor.

ABD’nin, İran’ın füze programına katkı sunduğu gerekçesiyle bazı İranlı şirket ve kişilere yaptırım kararına İran’dan yanıt gecikmemiş, karşılıklı polemiklere ABD Başkanı Trump Twitter’dan dahil olurken “İran ateşle oynuyor – Başkan Obama’nın onlara çok “iyi” davranmasının kadrini bilmiyorlar. Ben (o kadar iyi) değilim!” ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca Trump dün bir gazetecinin İran’a askeri operasyon ihtimaline ilişkin sorduğu bir soru üzerine de “hiçbir seçeneğin ihtimal dışı olmadığını” söylemişti.

İran Dışişleri Bakanı ise ülkesinin tehditlere rağmen “asla savaş başlatmayacağını” söylemiş ve ve eklemişti: “Kendimizi savunma haricinde silahlarımızı kimseye karşı kullanmayacağız. Şikayet edenler de aynı açıklamayı yapabilir mi görelim bakalım.”

2015 yılında kabul edilen BM kararnamesi ile İran’a nükleer silah yapımında kullanılabilecek füzelerin geliştirilmesi yasaklanmıştı.

İran balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini doğrulamış, ama nükleer programına ilişkin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiği iddialarına karşı çıkmıştı.

Previous post
Kadıköy'de dişi bir Robin Hood: Eskici Lilith bir 'sığınak', burada kıyafetler de insanlar da eşit
Next post
1 milyon TL'lik iletişim masrafı istifa getirdi: CHP'li Türkmen istifa etti