Ana SayfaGüncelAkademide ihraçlar protesto ediliyor: Yeni bir akademi de kurarız yeni bir ülke de

Akademide ihraçlar protesto ediliyor: Yeni bir akademi de kurarız yeni bir ülke de

HABER MERKEZİ – OHAL KHK’sı ile akademide yaşanan ihraçlar Ankara ve Eskişehir’de protesto edildi. Eskişehir’deki eylemde konuşan Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ihraç edilen Doç. Dr. Kasım Akbaş, “Biz bu süreci göğüsleyeceğiz hiç bir kaygımız yok. Sonuna kadar gideriz. Yeni bir akademi yeni bir üniversite yeni bir ülke kurarız” dedi.

OHAL kapsamında 7 Şubat’ta çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile  330 akademisyenin görevden ihraç edilmesi Ankara ve Eskişehir’de protesto edildi.

KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve Mali Müşavirler Odası Ankara Sakarya Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamada ihraçların hukuk dışı ve antidemokratik olduğu vurgusu yapılarak, hükümete yanlıştan dönmesi çağrısı yapıldı.

Öğrencilerden rektöre istifa çağrısı

71 akademisyenin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi’nde ise öğrenciler Rektör Erkan İbiş’e tepki gösterdi. Öğrenciler yayımladıkları açıklamayla İbiş’i istifaya davet etti.

Öğrencilerin açıklaması şöyle:

Biz, Ankara Üniversitesi SBF lisansüstü öğrencileri; bu fakülteyi, köklü geleneğine olan inancımız doğrultusunda bu geleneğin taşıyıcısı olan hocalarımızdan dersler almak ve onlarla çeşitli akademik çalışmalar yapmak maksadıyla tercih ettik. Fakat OHAL dönemi fırsat bilinerek çıkarılan KHK’lar, bu geleneğin sürdürülmesini ve eğitim sürecimizi hocalarımızın çoğunu ihraç ederek imkansız kılmıştır. Bu adaletsiz ihraçlar sadece hocalarımızı değil, lisans ve biz lisansüstü öğrencilerini de mağdur etmektedir. Bu mevcut durumda tezler yazılamaz, dersler yapılamaz hale gelmiştir.

YÖK’ten yapılan açıklamaya göre ihraç edilen akademisyenler bizzat üniversite yönetimleri tarafından belirlenmektedir. Bu yüzden sınavda hak kazanarak elde ettiğimiz lisansüstü öğrenciliğimiz boyunca bize taahhüt edilen akademik koşulların imkansız hale getirilmesinin sorumlusu olarak gördüğümüz başta Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş olmak üzere bu kararların alınmasında dahli bulunan herkesi istifaya davet ediyoruz.

Eskişehir’de ise Eğitim Sen ve SES’in çağrısıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Anadolu Üniversitesi’nden toplamda 44 akademisyenin ihraç edilmesi protesto edildi.

İlk olarak ESOGÜ Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen akademisyenler ve öğrencileri Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu ve Prof. Dr. Ahmet Özdemir Atakan’ın ihraç edilmesini protesto etti. Açıklamada konuşan ETO Başkanı Hamit Güçler şunları söyledi:

Üniversiteden atılanlar sadece Atakan ve Kaptanoğlu değil aynı zamanda onların onurla taşıdıkları eğitimi savunusu, şiddetin olmadığı bir ortamda toplumsal barış ve yaşam hakkı talebi, bugün hocalarımızla birlikte akademiden uzaklaştırılmak istenmektedir.

Daha sonra akademisyenler ve öğrenciler Adalar’da düzenlenen basın açıklamasına katıldı.

“Hayır Hocama Dokunma” pankartının açıldığı açıklamada, “Akademi susmayacak” sloganı atıldı.

‘Bu süreci göğüsledik, sonuna kadar gideriz’

Düzenlenen basın açıklamasında konuşan Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ihraç edilen Doç. Dr. Kasım Akbaş şunları söyledi:

Çok onurlu bir görevi üstlendik. Bundan sonra daha dikkatli olacağız ve daha çok çaba göstereceğiz. Bunun için de budaktan sakınmadık. Kendimiz de farkında değildik bu kadar özel bir işlevi yerine getirdiğimizin. Bir saniye bile gözümü kırpmadan yine olsa yine aynı sonuçlara rağmen yapmaya devam ederim. Üniversite bir kurum değil bir potansiyel, idea ve fikirdir. Üniversite bizim zihnimizde olan imkanlardı. Biz bu süreci göğüsleyeceğiz hiç bir kaygımız yok. Sonuna kadar gideriz. Yeni bir akademi yeni bir üniversite yeni bir ülke kurarız. Hep beraber.