Ana SayfaGüncelAkademisyenlerin sokulmadığı Cebeci Kampüsü’ne polis TOMA’yla girdi

Akademisyenlerin sokulmadığı Cebeci Kampüsü’ne polis TOMA’yla girdi

HABER MERKEZİ – KHK ile ihraçlara karşı buluşmanın yapılacağı Cebeci Kampüsü’ne polis TOMA’yla girdi, çok sayıda akademisyeni gözaltına aldı. Akademisyenlerin tepki olarak okul kapısına serdiği cübbelerin polislerce çiğnenmesi ise akıllara kazınan kare oldu.

Çıkarılan son Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile akademisyen ihraçlarının en çok yaşandığı Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’ndeki “Büyük buluşma”, İçişleri Bakanlığı talimatıyla engellendi.

Özel güvenlik görevlileri ve polis kapılarda girişleri engellerken, saat 12.30’da başlayacak etkinlik öncesi okula girmek isteyen akademisyenler okula alınmadı, darp edildi, gözaltına alınmaya çalışıldı.

Eğitim ve Bilim emekçileri Sendikası Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi ise Twitter hesabı üzerinden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri ile öğretim üyelerinin kampüse alınmadığını duyurdu.

Yolculuk’un aktardığına göre bir sivil polis tarafından yumruklandığını söyleyen ihraç edilen akademisyenlerden Cenk Yiğiter de “Bazı arkadaşlarımıza da çevik kuvvet tarafından şiddet uygulandı” dedi.

Cübbeler polis postalları altında

Akademisyenler, polisin müdahalesine tepkisini, okul kapısının önüne cübbelerini sererek gösterdi. Ancak polisler akademisyenlerin cübbelerini postallarıyla çiğnedi:

Polis TOMA’larla kampüse girdi

Engellemelerin ardından polis kampüse TOMA’lar eşliğinde girdi.

Kampüstekilere gaz ve tazyikli su ile müdahalede bulunan polis, fakülte katlarına da girerken aralarında akademisyenlerin de olduğu 11 kişiyi gözaltına aldı.

 

Polisin kampüse girmesi üzerine SBF’nin ön kapısına akademisyenler ve öğrenciler tarafından barikatlar kuruldu.

Fotoğraf: ETHA

Mülikyeliler Birliği’nde toplanma

Müdahale sonrasında Mülkiyeliler Birliği’ne doğru yürüyüşe geçilirken, Mülkiyeliler Birliği önünde toplanıldı.

  82'sindeki Korkut Boratav direnişteydi: Her şeye rağmen karamsarlığa düşmemeli

SBF önünde açıklama

Kampüs içine girebilen akademisyenler ise onlara desteğe gelen CHP milletvekilleriyle birlikte basın açıklaması yaptı.

Okulun ihraç edilen hocalarından olan İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Sevilay Çelenk, konuşmasında şunları ifade etti:

Tarihi bir konuşma olması gerekirdi. Müthiş konuşmalar yapılması gerekirdi bugün. Bu üniversitede bu uğursuz darbe girişiminden sonra 101 barış akademisyeni ihraç edildi. Tek KHK’da 72 arkadaşımız ihraç edildi. Bu akademisyenlerin bostan da mı yetiştiğini sanıyorlar. Elbette tüm mezunlarımız öğrencilerimiz vekillerimiz demokratik kitle örgütleri gelecekti. Bu şuursuzluğa bizimle birlikte dur diyecekti. Bugün bu şuursuzluğu beklemiyorduk.

72 üyesi gönderilmiş 50 iletişim fakültesi, 50 siyasal bilgiler fakültesi dersi kapatılmış, 150 tane tez danışmansız kalmış, tiyatro bölümü neredeyse kapanacak duruma gelmiş. Bu hocaların nereden yetiştiğini düşündüler ki bu kadar sahipsiz olduğumuzu zannettiler.

Biz buradayız. Hepimiz buradayız. Bu kampüsün anfilerinde, merdivenlerinde, çimenlerinde çocukluğumuzu, gençliğimizi heyecanlarımızı, hesapsız arkadaşlıklarımızı bıraktık. Buradayız gitmiyoruz.

Ancak konuşmalar devam ederken polisler “2911 sayılı kanuna aykırı” diyerek açıklamayı engellemeye çalıştı.

Yüksel Caddesi’nde açıklama

Kampüs girişinde engellenenler de Yüksel Caddesi’nde basın açıklaması yaptı.

İhraç edilen akademisyenlerden Cenk Yiğiter, Aysun Gezen ve Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca burada konuşmalar yaptı. Yiğiter, şunları söyledi:

Sarayın ibişleri her yerde. Biz de her yerdeyiz. Heryerde onlardan hesap soracağız. Bu darbedir. Yasamayı ele geçirdiler. KHK’ları bunlar yazıyor, adlarımızı bunlar veriyor. Bunlar kimdir bilmiyoruz. Nasıl her yer taksim her yer direniş dedik, her yer cebeci her yer direniş diyeceğiz, bize her yer üniversite.

Aysun Gezen de “Bulunduğumuz her alanı bir üniversite, bir direniş alanı kılacağız” derken Karaca da “Hedef haline getirilmemizin tek nedeni laik ve demokratik eğitimi savunmamızdır” diye konuştu.

SBF’de forum

SBF’de akademisyenlerin ve öğrencilerin katılımıyla forum düzenlendi.


Bu haberde Yolculuk Gazetesi, ETHA, bianet ve Sendika.Org’dan yararlanılmıştır.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çanakkale’de bir deprem daha: Büyüklüğü 4.9
Sonraki Haber
Rusya: Koordinatlar Türkiye tarafından verildi | TSK: 10 gündür unsurlarımız aynı noktada