Ana SayfaÇeviriAuschwitz’in SS gardiyan listesi internette erişime açıldı: 200’den fazlası hala yaşıyor

Auschwitz’in SS gardiyan listesi internette erişime açıldı: 200’den fazlası hala yaşıyor

HABER MERKEZİ – Polonya’daki tarihçiler Auschwitz toplama kampındaki SS komutan ve gardiyan listesini online veritabanına koydu.

Polonya’daki tarihçiler, ‘adaletin sağlanması umuduyla’ Auschwitz toplama kampında görev alan Nazi SS subaylarının ve muhafızlarının tam listesini internet üzerinden erişime açtı.

Ulusal Anma Enstitüsü, Auschwitz’deki SS Garnizon liste verilerinin Polonya, Almanya, Avusturya, Amerika Birleşik Devletleri ve çoğunlukla sınırlı erişimi olan Rusya arşivlerinden tesis edildiğini belirtti.

200’ün üstünde gardiyan hala hayatta

Auschwitz-Birkaneu Memorial Enstitüsü ve tarihçi Aleksander Lasik’in 30 yılı aşkındır yaptığı arşiv araştırması sonucunda listede 8 bin 500’den fazla isim girişi yapılmış.

Lasik, “Dünya’nın adalet sistemi başarısız olduğu için bir tarihçinin yapması gerektiği gibi savaş suçlarından sorumlu kişileri açığa çıkarıyorum” derken, Alman ölüm kampında görev alan 200’den fazla gardiyanın hala hayatta olabileceğini belirtiyor.

Tarihçilerin tahminine göre şu ana kadar Auscwitz gardiyanının yalnızca yüzde 12’si Polonya ve başka ülkelerde yargılanabildi.

Lasik’in veritabanında Almanya’da çeşitli kamplarda görev alan 25.000’den fazla gardiyanın isimleri var.

Lasik, Associated Press’e yaptığı açıklamada ise listenin henüz tamamlanmadığını ve araştırmanın devam ettiği belirtildi.

Lehçe, İngilizce ve Almanca dillerinde yayınlanan Auscwitz gardiyan ve komutanların listesinde bulunanların aynı zamanda çoğunlukla doğum tarihi, doğum yeri, eğitim bilgisi, ulusal kimliği, askeri hizmeti ve partiyle bağlantısı ile ilgili bilgiler yer alıyor.

Bazı isimlerin fotoğrafı da bulunurken, Polonya’da yargılananların mahkeme dökümanları da listede mevcut. 1940-43 yılları arasında kampın komutanı olan Rudolf Hoess’in 1947’de Krakov mahkemesince teslim edilen idam cezası belgesinin fotokopisi bunların arasında.

‘Nazi avcısı’ Efraim Zuroff, isimlerin yayınlanmasının çok önemli ve doğru bir şey olduğunu ve aynı zamanda Nazi suçlarıyla ilgili araştırma yapanların farkında olmadığı isimlerin ortaya çıkmasında pratik sonuçlar doğuracağını söylüyor.


Kaynak: Washington Post

Çeviri-Derleme: Lokman Sazan