Ana SayfaGüncelAvrupa’nın havası en kirli 10 şehrinin 8’i Türkiye’de

Avrupa’nın havası en kirli 10 şehrinin 8’i Türkiye’de

HABER MERKEZİ – Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı rapora göre Avrupa’da hava kirliliğinin en çok yaşandığı 10 şehrin 8’i Türkiye’de.

Dünya Sağlık Örgütü, 103 ülkede 3000’den fazla şehirde hava kirliğine dair yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Yeşilist’te yer alan habere göre örgüt, şehirlerde ince partikül maddeleri 2.5 (PM 2.5) ölçümlerini yaptı.

Havada bulunan ve en fazla 2,5 mikron büyüklüğündeki maddeleri kapsayan PM 2.5, özellikle kamyon, otobüs, inşaat makineleri egzozlarından, odun, kömür gibi fosil yakıtlardan ve orman yangınlarından kaynaklanıyor.

PM 2.5’in kısa dönemli etkileri, göz, burun, boğaz ve akciğer tahrişlerine ve böylelikle öksürüklere ve nefesin kesilmesi olurken, bu durum astım ve kalp rahatsızlıkları gibi durumları daha da kötüleştiriyor. Uzun dönemde ise kronik bronşit, düşük akciğer kapasitesi, kalp rahatsızlıkları ve akciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara yol açıyor.

Rapora göre dünyanın birçok bölgesi bu kirli havadan etkilenmiş olsa da, düşük gelirli nüfus diğer kısımlara göre bu koşullardan daha çok etkileniyor. İçinde daha çok düşük ve orta gelirli nüfusların bulunduğu şehirlerin yüzde 98’i gerekli sağlık koşularını sağlayamıyor. Yüksek gelirli şehirlerde ise bu rakam yüzde 56 civarında.

Rapora göre Avrupa şehirleri baz alındığında hava kirliliğinin yaşandığı ilk 10 şehrin içinde Türkiye’den 8 şehir var.

Rapora göre Batman, Hakkari, Gaziantep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır ve Isparta Avrupa’nın ve Türkiye’nin havası en kirli şehirleri.

Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı bir başka listede de Türkiye başı çekiyor.