Ana SayfaGüncelBanu Güven anlattı: Gazeteciler ‘Hayır’ tercihlerini neden açıklamalı?

Banu Güven anlattı: Gazeteciler ‘Hayır’ tercihlerini neden açıklamalı?

HABER MERKEZİ – Gazeteci Banu Güven 16 Nisan’da yapılacak ‘başkanlık’ referandumunda gazetecilerin tıpkı İrfan Değirmenci gibi neden ‘Hayır’ demesi gerektiğini anlattı. Referandumun hayati olduğunu vurgulayan Güven “Gazetecileri keyfine göre cezaevine atan bir sistem söz konusu ise gazeteci elbette buna karşı çıkar” dedi.

Gazeteci Banu Güven, Köln radyosu WDR’nin “Sansürsüz Türkiye” haber platformuna, gazetecilerin ‘Hayır’ tercihlerini neden açıklamaları gerektiğini anlattı.

Referandumda ‘Hayır’ oyu vereceğini açıkladığı için Kanal D’deki işinden kovulan İrfan Değirmeci’yi örnek veren Güven, şunları söyledi:

Hayır, hayır, hayır. İnadına pencereyi açıp, sokağa çıkıp ‘Hayır’ diye bağırmak istiyorum. ‘Gazeteci tutumunu açıklar mı, taraf olur mu hiç?’ diye soracaksınız belki. Cevabım: Evet. Eğer konu bu kadar hayatiyse elbette olur. Demokrasi yerine otoriterlik söz konusu ise elbette olur. Gazetecileri keyfine göre cezaevine atan, onların ekmeğiyle oynayan, ‘söz dinlemeyen’ her medya kuruluşuna kilit vuran, ifade özgürlüğünü gasp eden bir sistem söz konusu ise gazeteci elbette buna karşı çıkar. Aynı İrfan Değirmenci’nin yaptığı gibi.

  Kanal D'den 'tarafsızlık' ilkesi: ‘Hayır’ diyen İrfan Değirmenci kovuldu

“Tüm gazetecilerin ayaklanması gerekir”

Hürriyet gazetesinin Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un röportajını ‘Hayır’ dediği için yayınlamadığını da hatırlatan Güven şunları aktardı:

Mesela Orhan Pamuk’un kırk yılın başında bir verdiği söyleşi ‘hayır’ dediği için yayımlanmıyorsa, tüm gazetecilerin ayaklanması gerekir. Gelin görün ki bugüne kadar dişine gelmeyen konularda bile kesin hatta provakatif tavır takınan bazı gazeteciler böylesine hayati bir dönemeçte sanki meziyetmiş gibi tarafsızlıktan dem vuruyorlar.

  Hürriyet'ten Orhan Pamuk'a 'Hayır' sansürü

“Gazeteci gerçeğin adını koyar”

Gazetecinin yükümlülüğü önündeki resmi, renklerini, kompozisyonunu bozmadan eğip bükmeden yansıtmaktır. Ortaya çıkan gerçek her ne ise bunun da adını koymaktır. Bugün Türkiye’de ortaya çıkan gerçek şu; Erdoğan tipi başkanlık sistemi istemeyenlerin, ‘hayır’ diyenlerin kendini ifade edebileceği tek bir televizyon kalmadı. İnsanlar sokakta toplanıp her bir ağızdan ‘hayır’ diyemiyor.

‘Hayır’ bildirisi dağıtanları polis pataklıyor hatta gözaltına alıyor. Bizzat cumhurbaşkanı Erdoğan ‘hayır’ diyenleri teröristlerle ve 15 Temmuz darbecileriyle birlikte hareket etmekle itham etti. Bu hafta tek bir günde 19 gazeteci terör suçlamasıyla Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıktı. Bu sayı bir hafta içinde 30’u bulacak.

“Medya kendini itibarsızlaştırıyor”

Hal böyleyken, “Onu konuk almayalım beyefendi kızar”, “Bunu alalım bunu sever” diyerek iş yapan bir medya grubu ‘yayıncılık ilkelerimiz’, ‘tarafsızlığımız’ falan diyebiliyor. Kendini iyice itibarsızlaştırabiliyor. Ben ve çok sayıda meslektaşım işte bu yüzden hayır diyoruz. Çünkü bu hayati bir mesele biliyoruz.

  İrfan Değirmenci: 'İlkeli' Doğan Medya beni hedef gösteriyor
  Banu Güven’den İrfan Değirmenci’ye destek: Aramıza hoş geldin, buralar daha iyi

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Burhan Sönmez: Türkiye'de kitap, devletin bütün kösteğine rağmen hala el üstünde
Sonraki Haber
Van'da kayyum atanmayan DBP'li belediye kalmadı